Linkovi

Indijska vjenčanja spasavaju hotele u recesiji


Indijska vjenčanja spasavaju hotele u recesiji
Indijska vjenčanja spasavaju hotele u recesiji

Svadbene ceremonije u indijskom stilu dovode obično po nekoliko stotina gostiju, na nekoliko različitih ceremonija koje se protegnu na više dana, tako da su takvi dogadjaji izuzetno profitabilni za ugostiteljsku industriju.

Odjeveni u tradicionalnu, po mjeri i u Indiji ručno šivenu odjeću, Tarun Gulrajani and Preeti Gurnani vjenčavaju se pred 250 gostiju u odmaralištu Gaylord Palms u Orlandu, na Floridi. To je, ustvari, nešto skromniji broj gostiju u poredjenju sa mnogim drugim hinduskim vjenčanjima u Americi. Hoteli navode da oni često ugoste vjenčanja sa čak 600 gostiju.

Dok joj na ruke stavljaju tradicionalne šare od kane za vjenčanje, mladenka objašnjava da se na vjenčanje pozivaju čak i daleki rodjaci:

- Kad se vjenčava dvoje Indijaca, to je više vjenčanje dviju porodica nego vjenčanje samo dvoje ljudi.

To je takodje prilika za zabavu izrazito kosmopolitskim osjećanjem. Mladoženja Tarun Gulrajani rodjen je i odrastao u Zapadnoj Africi, a 90 procenata rodbine ovog mladog para živi izvan Sjedinjenih Država.

Glavni dekorater Remmal Karamsadkar kaže da hoteli sada ulažu ogromne napore da privuku sve više indijskih vjenčanja, tako da honorarno angažuju eksperte za indijsku kuhinju i kulturu:

- Prije osam godina bilo je veoma teško naći hotel koji bi dozvolio usluge vanjskog ugostitelja ili agencije.


Karamsadkarova kompanijaorganizira i kurseve kako bi ugostitelje poučila specifičnostima indijskog vjenčanja, koje uključuje i dogadjaje poput ceremonije zaruka,u obližnjem hramu.

Obično, četvorodnevno vjenčanje sa prosječnim budžetom oko 200 hiljada dolara, indijska vjenčanja su blagoslov za ugostiteljsku industriju, teško pogodjenu recesijom.

Iako je njegov budžet manji od toga, Gulrajani kaže da on nije toliko zabrinut zbog troškova vjenčanja:

- Za 10 godina, za 20 godina, nećeš se sjećati toga da si mogao uštedjeti 10 hiljada dolara ili da nisi morao platiti 20 hiljada za nešto drugo…Na kraju, sjećaćeš se da je to bio divan dogadjaj…

Direktori lanca Hilton u Orlandu kažu da je sada više od polovine vjenčanja indijsko. A u odmaralištu Gaylord Palms, zahtjevi su se utrostručili posljednjih godina. Menadžer u Gaylord Palms, Chris Shimkus, kaže da se mnogi na Floridi sad aktivno uključuju u ovaj biznis i oglašavaju se u indijsko-američkim publikacijama:

- To je čvrsto povezana zajednica i kad se jednom proširi glas da mi organizujemo hinduska vjenčanja sve će biti u redu. Danas takav glas putuje veoma brzo.

Ugostitelji procjenjuju da se na Floridi godišnje obavi oko 200 velikih hinduskih vjenčanja. A uz vašare opreme za hindu vjenčanja, već uobičajene na Floridi, taj broj može samo da raste.

XS
SM
MD
LG