Linkovi

Sa porazom Hillary Clinton feminizam nije ugašen


Michelle Obama and Clinton
Michelle Obama and Clinton

Neki ljudi poraz Hillary Clinton smatraju udarcem feminizmu. Neke majke se pitaju kako da to objasne svojim kćerkama. Šta se tačno desilo sa pokušajem da se učini ženski istorijski korak.

Mogli ste vidjeti očekivanje u njihovim očima na izbornu noć. Pobjeda Hillary Clinton bi bila dokaz da su žene jednake, što je vjerovanje mnogih majki koje su na glasanje dovele svoje kćerke.

To mijenja život. Moje djevojčice će uvijek znati da žena može biti predsjednik, I niko im ne može reći da nešto ne mogu postići, kaže jedna od majki.

Hillary Clinton je djevojčicama kao što su ove u svom govoru u kojem je priznala poraz dala ohrabrenje.

Nikada nemojte sumnjati u to da ste vrijedne I moćne I da zaslužujete svaku šansu I mogućnost u svijetu da slijedite vlastite snove, rekla je Clintonova.

Šta se zapravo desilo. Razlika u spolovima je zapanjujuća. Prema istraživanju centra Pew, muškarci su bili više naklonjeni Trumpu za 12%, dok CNN navodi da su žene bjelkinje bile naklonjenije Trumpu za 10%. David Schultz, profesor političkih nauka, govorio je putem Skypea.

Mislim da još uvijek ima veliki dio stanovništva koji ne želi glasati za ženu kao predsjednicu Sjedinjenih država, kaže Schultz.

Početkom 20 og vijeka Elizabeth Cady Stanton se borila za prava žena da glasaju. Coline Jenkins je jedna od njenih potomaka.

Ona bi se upitala šta je sljedeći korak.

Neke pristalice Trumpa kažu da bi podržali drugu kandidatkinju za predsjednika.

Voljela bih da žena bude predsjednik, ali želim da ona ima integritet, kaže jedna glasačica.

I dok Clintonova napušta scenu, neke druge žene kažu da su spremne da na nju dođu.

Vrijeme je da izađemo I ponovo budemo aktivne, to je politika, kaže Patricia Meonopiciade iz New Jerseya.

Prije stotinu godina, žene su dobile pravo glasa. Zahvaljujući ovim izborima, one će još više nastojati da izaberu ženu za ulazak u Bijelu kuću.

XS
SM
MD
LG