Linkovi

Hillary Clinton upozorava na "katastrofalne" posljedice predloženih budžetskih rezova za vanjsku politiku


Hillary Clinton upozorava na "katastrofalne" posljedice predloženih budžetskih rezova za vanjsku politiku
Hillary Clinton upozorava na "katastrofalne" posljedice predloženih budžetskih rezova za vanjsku politiku

U središtu američke diplomacije još više su zabrinuti rezovima koje predlaže nova republikanska većina u Zastupničkom domu, a koji uključuju smanjivanje proračuna Državnog tajništva za 16 posto, a humanitarne pomoći za 41 posto

Dužnosnici Državnog tajništva iznijeli su plan proračuna za 2012. fiskalnu godinu koji ne sadrži praktički nikakvo povećanje u potrošnji za vanjsku politiku i koji traži ukidanje ili smanjivanje američke pomoći za skoro 30 zemalja. Međutim, u središtu američke diplomacije još više su zabrinuti rezovima koje predlaže nova republikanska većina u Zastupničkom domu za tekuću godinu, a koji uključuju smanjivanje proračuna Državnog tajništva za 16 posto, a humanitarne pomoći za 41 posto.

U pismu predsjedatelju Odbora za raspodjelu sredstava Zastupničkog doma Haroldu Rodgersu, gospođa Clinton kaže da bi smanjenja takvog opsega bila "katastrofalna" po američke nacionalne interese, da bi narušila čelništvo Sjedinjenih Država u svijetu i učinila ih da nisu u stanju odgovarati na katastrofe.

Republikanci predlažu smanjivanja praktički u svim agencijama savezne američke vlade kako bi ispunili obećanja iz izbornih kampanji da će srezati proračun za 100 milijardi dolara i smanjiti rekordni proračunski manjak. Na sastanku s novinarima nakon – kako je rekla – "produktivnog" sastanka s predsjedateljem Johnom Boehnerom, gospođa Clinton je rekla novinarima da bi predložena smanjenja osujetila planove za povećavanje civilne pomoći Iraku kako se u toj zemlji bliži kraj vojnoj ulozi Sjedinjenih Država.

"U Iraku kako naše snage napuštaju tu zemlju, imat ćemo izravnu uštedu od oko 45 milijardi dolara. Mi tražimo oko 4 milijarde da osiguramo da se nastavi naša civilna suradnja s iračkom vladom kako ne bi bio izgubljen rezultat ogromnih žrtva koje su podnijeli naši vojnici, i koje je podnijela ta zemlja, da bi se Iračanima dala prilika da sami utvrde svoju demokratsku budućnost."

U očiglednoj aluziji na Iran državna tajnica Clinton je rekla da Sjedinjene Države nisu jedina zemlja koja će biti u prilici da utječe na ono što se događa u Iraku. John Boehner nije se pojavio pred novinarima s državnom tajnicom, a nije bilo nikakvih indicija da će moćni predsjedatelj Zastupničkog doma poduzeti nešto da zaustavi svoje kolege republikance sklone rezanju proračuna.

U međuvremenu u Državnom tajništvu dužnosnici su objavili plan za program američke pomoći inozemstvu 2012. koji je za jedan posto manji od onog iz 2010. godine. Zamjenik državne tajnice za proračunska pitanja Thomas Nides kaže kako taj plan shvaća potrebu za štednjom.

"Pročešljali smo cijeli proračun da pronađemo uštede. Ukinuli smo program pomoći nekoliko zemalja. Smanjili smo pomoć za razvoj za polovicu za drugih dvadesetak. Smanjili smo fondove za Europu i Euroaziju 15 posto. Uspjeli smo identificirati preko 100 milijuna dolara u administrativnim uštedama kroz efikasnije organiziranje poslovnih putovanja i nabavu."

Thomas Nides naglašava kako proračun za vanjsku politiku predstavlja samo jedan posto američkog saveznog proračuna, unatoč raširene zablude da Sjedinjene Države troše nekoliko puta toliko samo na stranu pomoć.

XS
SM
MD
LG