Linkovi

Hillary Clinton u Tripoliju obećala milijune dolara nove pomoći za programe obrazovanja i zdravstva


Lines form down the road to Mutomo Primary School as voters exercise patience during the Kenyan general elections of March 4, 2013. (J. Craig/VOA)
Lines form down the road to Mutomo Primary School as voters exercise patience during the Kenyan general elections of March 4, 2013. (J. Craig/VOA)

U nenajavljenom posjetu Libiji američka državna tajnica susrela se s privremenim čelnicima te zemlje

Američka državna tajnica Hillary Clinton stigla je u nenajavljeni posjet Libiji gdje razgovara s novim čelnicima te zemlje, dok borci privremene libijske vlade pokreću u napad na jedno od posljednjih uporišta bivšeg čelnika Moamera Gadafija. Gospođa Clinton je danas u Tripoliju obećala milijune dolara nove pomoći za obrazovne programe, medicinsku zaštitu i programe pomoći ranjenim borcima i arheološkim iskapanjima. Novac će također biti iskorišten za lociranje i uništavanje tisuća prijenosnih raketa kako bi se spriječilo da one padnu u ruke militanata. Američki dužnosnici su priopćili da se američka pomoć Libiji od početka sukoba popela na 135 milijuna dolara.

Američka državna tajnica susrela se tijekom svog posjeta s privremenim premijerom Mahmudom Jabrilom i predsjednikom nacionalnog vijeća za tranziciju Mustafom Abdelom Jalilom. Ona je najviši američki dužnosnik koja je posjetila Tripoli otkako je u veljači počela pobuna protiv Gadafija. U međuvremenu stotine boraca libijska prijelazne vlade danas je izvršilo napad na mjesto Sirte, samo dan nakon što su priopćili da su osvojili Bani Walid, također uporište Gadafijevih lojalista. Dužnosnici Nacionalnog vijeća za tranziciju kažu da bi im osvajanje Sirte, rodnog mjesta Moamera Gadafija, dopustilo da proglase da je zemlja oslobođena.

XS
SM
MD
LG