Linkovi

Hillary Clinton: Amerika promatra događaje u Libiji s 'uznemirenošću' i 'dubokom zabrinutošću'


Moammar Gadhafi je u televizijskom govoru naciji svoje protivnike nazvao 'kriminalcima'; najavio je da nema namjeru otići s položaja te da je spreman umrijeti kao 'mučenik'
Moammar Gadhafi je u televizijskom govoru naciji svoje protivnike nazvao 'kriminalcima'; najavio je da nema namjeru otići s položaja te da je spreman umrijeti kao 'mučenik'

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sinoć je osudilo nasilje protiv libijskih anti-vladinih prosvjednika. Osuda spominje libijskog čelnika Moammara Gadhafija i traži se 'trenutačni prekid nasilja'.

Državna tajnica Hillary Clinton osudila je nasilje u Libiji, nazvavši krvoproliće koje je u tijeku – 'neprihvatljivim'. Ona je dodala da američka vlada promatra događaje u toj zemlji s 'uznemirenošću' i 'dubokom zabrinutošću'. Za ono što se događa odgovornost snosi vlada Libije i ona je ta koja mora poduzeti korake kako bi nasilje prestalo i mora početi poštivati prava svojih građana – rekla je državna tajnica Clinton. Također je dodala da je Washington ozbiljno zabrinut nasiljem u drugim državama Srednjeg istoka, spomenuvši poimence Jemen.

Gospođa Clinton pozvala je vlade u regiji da se uzdrže od nasilnih postupaka te da poštuju prava svojih građana. Odala je priznanje vlastima u Bahreinu koje su odlučile na slobodu pustiti neke od političkih zatvorenika te početi dijalog s oporbom. Također, državna je tajnica pozdravila izjave egipatskog vrha koji je – kako se čini – odlučan da započne postupnu tranziciju prema demokratskom sustavu.

******

U Libiji je u posljednja 24 sata tamošnji režim učvrstio kontrolu nad glavnim gradom Tripolijem, dok sada protivnici Moammara Gadhafija kontroliraju gotovo cijelu istočnu polovicu zemlje. Jučer su na ulice Tripolija izašli Gadhafijevi pristaše i vojni plaćenici iz susjednih afričkih država. Očevici tvrde da je sinoć bila otvarana nasumična vatra na svakog tko se zatekao na ulici. Očevici tvrde da su vojni helikopteri i zrakoplovi pucali po civilnim četvrtima.

Inače, libijski se čelnik jučer putem televizije obratio naciji i u emocionalnom govoru objavio da ne namjerava otići s vlasti. Prema njegovim riječima, on očekuje da će poginuti 'smrću mučenika, na teritoriju Libije.' Gadhafi je pozvao svoje pristaše da se suprotstave – kako je rekao – 'kriminalcima i teroristima.' Mašući takozvanom Zelenom knjigom – koja sadrži njegovu političku filozofiju – Gadhafi je zaprijetio svakome tko se, kako je rekao, 'laća oružja ili špijunira protiv Libije.'

U međuvremenu, režim može računati na sve manje visokih državnih dužnosnika. Jučer je na stranu protivnika režima prešao jedan od Gadhafijevih najbližih suradnika, ministar unutrašnjih poslova Abdel Fattah Younis. U intervjuu za mrežu al-Jazeera, Younis je pozvao vojsku da se stavi na stranu – kako je rekao – legitimnih traženja naroda. Njegov su primjer slijedili i brojni niži državni dužnosnici, vojni časnici i diplomati.

******

Za to vrijeme u New Yorku, Ujedinjeni su narodi priopćili da postoji mogućnost da su u Libiji počinjeni zločini protiv čovječnosti. Prema organizaciji Human Rights Watch, u posljednja dva dana u Tripoliju je poginulo najmanje 62 ljudi. Taj se broj – prema ovoj organizaciji – treba dodati broju od barem 233 žrtve čija je smrt potvrđena prošlog tjedna.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sinoć je osudilo nasilje protiv libijskih anti-vladinih prosvjednika. Osuda spominje libijskog čelnika Moammara Gadhafija i traži se 'trenutačni prekid nasilja'. Vijeće sigurnosti izrazilo je 'ozbiljnu zabrinutost' događajima u Libiji te pozvalo vlasti da odgovore na traženja građana. Također, traži se da libijske vlasti dopuste dolazak međunarodnih promatrača za ljudska prava i humanitarnim organizacijama. Vijeće sigurnosti također traži da se oni koji napadaju civile 'pozovu na odgovornost'.

Sastanak Vijeća sigurnosti zatražili su libijski diplomati u Ujedinjenim narodima koji su prije nekoliko dana otkazali poslušnost svojoj vladi. Oni traže da međunarodna zajednica zaustavi Gadhafija u – kako tvrde – njegovom 'genocidu' protiv libijskog naroda. Arapska je liga inače suspendirala Libiju sa svojih sastanaka, a njezin je čelnik u Kairu izjavio da nasilje protiv mirnih prosvjednika mora biti prekinuto.

XS
SM
MD
LG