Linkovi

Hijab ili marama nisu samo vjerski simboli


Edina Lekovic
Edina Lekovic

O hijabu, marami i pravu Muslimanke da ju nosi ili ne nosi, govori profesor Edina Lekovic, stručni savjetnik Islamskog Vijeća Za odnose sa javnošću, sa sjedištem u Los Angelesu.

Dio Muslimanki u BiH je nedavno izašao na prosvjede zbog odluke da se zabrani nošenje hijaba, ili marame u pravosudnim institucijama BiH. Prosvjednice kažu da se radi o ozbiljnom napadu na čast, osobu i identitet Muslimanke.

Reakcija je puno, i za i protiv zabrane; mi smo mišljenje potražili kod jedne Amerikanke. Edina Leković, čiji su roditelji muslimani porijeklom iz Crne Gore, uspješna je mlada žena pokrivene glave. Edina Leković je danas specijalni savjetnik za javnost pri Muslimanskom Vijeću za Javnost, organizaciji sa sjedištem u Los Angelesu koja služi za unaprijedjenje komunikacije izmedju javnosti i američkih Muslimana.

Edina Leković je i osnivač Instituta za gradjansko liderstvo Američkih Muslimana, te grupe koja pomaže mladima da se uspješno integriraju u društvo. Ona je diplomirala na prestižnim univerzitetima UCLA, i Pepperdine , a za Glas Amerike prvo odgovara na pitanje : koja je uloga hijaba u Islamu?

Hijab je kao prvo simbol skromnosti. Kuran diktira nošenje hijaba, ali je ta naredba mnogo više neodredjena nego što je konkretna. U Kuranu stoji da se žene moraju pokriti šalom, i prekriti prsa. To je praktički modifikacija ranije uvriježenog običaja iz pred-islamske Arabije. medjutim, u Kuranu isto tako stoji da ne postoji obaveza po pitanju vjere. U tom smislu , ne može se narediti pokrivanje glave, ali se isto tako ne može narediti da se žena ne pokriva. To je filozofski aspekat islama, po kojem sve naše akcije treba da budu proizvod slobodne volje. Za prosječnu Muslimanku, posebno u trenutnoj političkoj klimi u svijetu, hijab ili marama nisu samo vjerski simboli, već i simboli identiteta, simboli koji imaju pozitivnu namjeru, a ne namjeru izolacije.

Na pitanje kako je biti pokrivena Muslimanka u Sjedinjenim Državama, gospodja Lekovic kaže:

Na sreću, u Sjedinjenim Državama ja se ne moram boriti za pravo da nosim hijab. meni Ustav garantira pravo da slobodno prakticiram svoju vjeru. To je bio i jedan od razloga iz kojeg su moji roditelji odlučili n apustiti bivšu Jugoslaviju. Stoga smatram da je potez pravosudnih institucija u BiH korak unatrag, a ne korak unaprijed. U Francuskoj je takva odluka samo povećala popularnost hijaba, koji je postao simbolom otpora. Takva odluka takodjer onemogućava uključenje Muslimanki u vladine institucije, što je kontra-produktivno , pogotovo danas kada želimo da Muslimani, bilo gdje u svijetu, budu uključeni, da imaju slobodan pristup institucijama i da budu dio onih koji donose odluke , u društvima u kojima žive. ... HIjab danas za jednu ženu predstavlja oslobajdanje, i feminizam, za drugu je to znak skromnosti, neke žene ga nose jer obitelj to očekuje od njih, a druge, poput mene, upravo zašto što im roditelji to nisu dozvoljavali...Žalosno je kada tražimo od žene da napravi izbor izmedju svoje vjere, i svoje uloge u društvu. To je upravo obrnuto od onoga kako bi društvo trebalo funkcinirati da bismo se bolje medjusobno poznavali, i da bismo okupili najbolje umove, i najveće talente zajedno, u cilju rješavanja najvećih problema u svijetu , uključujući i sve one probleme u BiH danas. Iskreno se nadam da će oni razumniji nadvladati, i da će lideri u BiH anulirati zabranu i time omogućiti svakoj ženi da odluči kako će se obući. Takodjer se nadam da će nošenje hijaba biti de-politizirano, što znači da država ne smije odlučivati hoće li ga žena nositi ili ne.

Kako organizacije za liderstvo mladih, na čijem je čelu, pomažu u spriječavanju radikalizacije mladih muslimana u Americi? Edina Leković kaže:


Ono najbolje što možemo učiniti jest da spriječimo vjersku nepismenost. Osoba ne može biti uvučena u ideologiju ISIL-a - smrt i uništenje u ime Islama - ako je pročitala Kuran, i bila izložena istinskom učenju Islama. Ako osoba ne zna ništa o Islamu, svako ju može zavesti propagandom, i slatkorječivošću, pa je najbolja podići osobu u porodici na jakim i zdravim vjerskim osnovama. Zato kažem da bježanje od vjere nije odgovor na problem, nego samo doprisnou problemu. Što više prostora obezbijedimo mladim ljudima da istraže svoju vjeru, da pronadju svoj vjerski identitet - kroz umjetnost ili medjuvjerski dijalog ili kroz služenje zajednici, ili učenje Kurana - to bolje. Trebamo im pružiti mogućnost da se pronadju u svojoj vjeri, i da budu ponosni na nju. Koliko znam o Bosni, tamo postoji more mladih kreativnih ljudi koji rade na pronalaženju odgovora na izazove s kojima se oni sučeljavaju, i koji moguće je, imaju najbolje ideje o tome kako stvoriti atmosferu za njegovanje Islama medju mladima koji će biti ponosni na svoj identitet, i objeručke prihvatiti ljude koji su drugačiji od njih.

Edina Lekovic porucuje gradjanima BiH na kraju:

Nastavite prihvatati vašu raznolikost! Bosna i region Balkana su pokazali svijetu kako su se oporavili, i nastavili da ko-egzistiraju nakon brutalnosti , tragedije, i genocida. Svijet promatra i zato smatram da je od velike važnosti da Bih i njeni susjedi dokažu, na svom primjeru, da je vjerski suživot pravi način za danas, i za budućnost.

Hijab ili marama nisu samo vjerski simboli
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:06 0:00

XS
SM
MD
LG