Linkovi

High-tech kafić nudi besplatnu kavu, ali i neočekivane događaje


High-tech kafić nudi besplatnu kavu, ali i neočekivane događaje
High-tech kafić nudi besplatnu kavu, ali i neočekivane događaje

Korisnici weba se mogu priključiti da bi promijenili visinu stolova i stolica, osvjetljenje, pa čak i muziku koja svira na džuboksu

Jedinstveni kafić, kojeg kontroliraju korisnici Interneta sa svih strana svijeta, otvoren je u glavnom gradu Finske. U sklopu godine Helsinkija kao svjetskog centra dizajna, korisnici weba se mogu priključiti da bi promijenili visinu stolova i stolica, osvjetljenje, pa čak i muziku koja svira na džuboksu.

Ljubitelji kave u Helsinkiju mogu svoju strast za kofeinom spojiti s neobičnim eksperimentom u dizajnu u jednom novom high-tech kafiću. Ali, valja biti oprezan: stvari tu nisu uvijek onakve kakve izgledaju. Kafić Kauko je dio festivala World Design Capital Helsinki 2012 i, kao takav, omogućuje bilo kome da kontrolira elemente u kafiću pomoću aplikacija na kompjuteru ili mobitelu. Kava je besplatna, ali gosti kafića nemaju kontrolu nad prostorom u kojemu se nalaze. Direktorica marketinga ovog festivala Laura Aalto objašnjava:

"Ovo je mjesto gdje, uz besplatnu šalicu kave, sjedite u prostoru koji je kontroliran daljinski, preko Interneta. Preko web sajta festivala, korisnici mogu mijenjati visinu stolova i stolica, zatamniti ili pojačati svjetlo, izabrati muziku koja svira u pozadini. Dakle, korisnik preko Interneta ima osjećaj da utječe na dizajn prostora."

High-tech kafić nudi besplatnu kavu, ali i neočekivane događaje
High-tech kafić nudi besplatnu kavu, ali i neočekivane događaje

Naravno, sve što se zbiva u kafiću - gosti koji se dižu i spuštaju na stolicama po željama udaljenih internetskih korisnika - emitira se na Internetu, pa često vrlo smiješni događaji zabavljaju širok krug gledalaca.

"Želimo da ljudi razmišljaju o dizajnu. Ako ih pritom možemo iznenaditi drugačijom od uobičajene porukom u drugačijem od uobičajenog okruženja, onda je to, mislim, dobra ideja," kaže Aalto.

Kafić svakodnevno privlači brojne goste, među kojima su i 23-godišnja studentica Tanja Buenfil, u posjeti iz Meksika, i njena finska prijateljica Marikka Korkeaila.

"Mislim da je to vrlo zabavno, odlična ideja. Prvi put sam u Helsinkiju i stvarno sam iznenađena jer nikad nisam vidjela tako nešto nigdje drugdje," kaže Buenfil.

Njena prijateljica ima problema s ispijanjem svoje kave jer joj se stolica miče gore-dolje.

Korisnici web sajta i aplikacija na mobitelu mogu kontrolirati osam stolica i četiri stola, mijenjati muziku od popa do heavy metala svaki čas, te puštati i gromoglasne poruke na finskom, poput: 'Želite li senfa?' No, za to imaju na raspolaganju samo 60 sekundi.

Baristu Otsa Liukainena, koji servira besplatne kave, ne smetaju česte promjene svjetla i muzike. Dapače, to mu je zabavno, kaže.

Kafić Kauko ostaje otvoren u Helsinkiju do sredine ovog mjeseca, a nakon toga će se tokom cijele godine neočekivano pojavljivati na raznim lokacijama u Finskoj.

XS
SM
MD
LG