Linkovi

Sljedeća generacija visokotehnoloških proizvoda će nam izmijeniti život


Jedna stvar je sigurna u svijetu tehnologije: stalno napredovanje tehnologije čipova što omogućava sve druge uređaje i usluge.

Visokotehnološke kompanije užurbano rade na razvoju sljedeće generacije proizvoda koji će nam pomoći da vozimo automobile, obavljamo kupovinu i brinemo se o djeci. Tehnološki gigant Intel je reporterima u San Franciscu, među kojima je bio i naš reporter Mike O Sullivan, pokazao neke od ekperimentalnih uređaja.

Ovaj model automobila pokazuje vozača čija aktivnost mozga i pokreti očiju mogu pokazati koliko pažnje obraća tokom vožnje. Justin Rattner iz kompanije Intel kaže da će ovakvi uređaji jednog dana vožnju učiniti sigurnijom.

Mi ne pratimo talase u mozgu, već koliko je mozak aktivan u određenoj situaciji, koliki je dio mozga aktivan kada samo vozite, i kada vozite i pokušavate poslati tekst poruku, kaže Justin Rattner.

A to je upravo ono što nije bezbjedno raditi ni pri kakvoj brzini, naglašava gospodin Rattner, osim ako se ne nalazite u eksperimentalnom vozilu kompanije Google koje samo vozi, kao što se može vidjeti na ovom videu na Youtube-u. Google je još jedna kompanija koja ide u korak sa najnovijom tehnologijom. Međutim ovakva tehnologija je godinama daleko od javne upotrebe. Ali automobili kompanije Honda i drugih auto proizvođača se danas koriste senzorima i kamerama kako bi pratili saobraćaj i upozoravali vozače na opasne situacije. Justin Rattner ističe eksperimentalnu tehnologiju u kompaniji Intel koja nastoji povezati motore i automobile kako bi vozač koji je pozadi znao šta automobil ispred njega radi.
A budući kompjuteri bi mogli biti integrirani u sve apekte života, oni bi jednog dana mogli biti dostupni svugdje. Senzori i kompjuterski čipovi u proizvodima bi mogli pomoći potrošačima da pronađu proizvode koje žele, ili ih upozoriti na sastojke, kao što su kikiriki, na koje su možda alergični. Kamere i senzori već pomažu roditeljima da iz daljine prate svoju djecu. Tehnološki razvijeniji monitori bi mogli pokazivati zdravlje i raspoloženje djece. Sigurnosni bedževi za uposlene bi mogli imati ugrađene kompjutere. A sigurnosne procedure će se moći istovremeno pojačati i pojednostaviti, pri čemu će software za prepoznavanje lica i druge jednostavne tehnologije pružiti dodatnu zaštitu, kaže tehnološki strateg Paul Schmitz iz kompanije Intel Labs.

To bi se moglo odnositi na prepoznavanje glasa, na trodimenzionalno prepoznavanje lica kako biste bili sigurni da se zaista radi o vama, a ne o nekome ko drži vašu sliku, kaže gospodin Schmitz.

Ključ je naučiti šta ljudi žele i stvoriti rješenja koja bi to pružala, kaže Justin Rattner. On dodaje da je jedna stvar sigurna u svijetu tehnologije.

To je stalno napredovanje tehnologije čipova što omogućava sve druge uređaje i usluge.

Justin Rattner dodaje da, usprkos novim zabrinutostima za privatnost i sigurnost, sve veći kompjuterski kapacitet koji se koristi na maštovite načine, već mijenja naše živote i još više će ih izmijeniti u budućnosti.
Sljedeća generacija visokotehnoloških proizvoda će nam izmijeniti život
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
XS
SM
MD
LG