Linkovi

Kako se zaštititi u sve kompliciranijem svijetu hakerskih napada?


Ogromni propusti u kibernetičkoj bezbjednosti u Sony-ju i nekim drugim mega-kompanijama su doveli u pitanje sigurnost podataka bilo u korporacijama, bilo u bankama i vladinim agencijama koje služe javnosti. Najveći rizik za gradjane ostaje prevara, ili kradja identiteta. Korporacije se sada sučeljavaju novim, većim stupnjem takvih prijetnji nego je to ranije bio slučaj.

Na Božić je meta hakera bio sistem Play Station kompanije Sony.

Neposredno prije toga se kompanija našla pod masovnim hakerskim upadom u interni kompjuterski sistem, nakon čega su u javnost puštene mnogobrojne informacije i prepiske iz kompanije.

Hakeri su, po vlastitim riječima, bili nezadovoljni filmom Sony-jeve produkcije, The Interview, kojim se ismijava sjeverno korejski lider Kim Jong Un.

Američke vlasti vjeruju da iza hakerskog napada stoji Sjeverna Koreja, što je vlada u Pyong Yangu negirala. Drugi opet kažu da su u pitanju neki privatni hakeri, možda čak ljudi iz samog Sony-ja - no ko god da je odgovoran, stvorio je veliku krizu za ovu veliku producentsku kuću.

U septembru je lanac prodavnica orudja i alata, Home Depot, objavio da su u toku pet mjeseci napada, s njihovih terminala za plaćanje ukradeni podaci desetaka miliona kupaca. Jedan raniji sličan napad je za cilj imao popularni lanac prodavnica Target.

Svaki hakerski upad je specifičan, kaže analitičar Hugh Thompson iz firme za kibernetičku sigurnost Blue Coat. On dodaje da su napadi uvijek precizno ciljani, a napadači uporni. Thompson dodaje:

“Oni na primjer usmjere napad na računovodju neke kompanije, i počnu tu osobu pratiti na socijalnim medijima, kako bi pronašli koji joj je najdraži restoran, prodavnica i slično.. Onda počnu slati lažne e mail poruke koje kao da stižu od tog omiljenog restorana, ili prodavnice, ili čak prijatelja, i osoba pojma nema da će se dogoditi katastrofa kada taj e mail otvori. ”


Kada osoba otvori web site link u dobijenoj poruci, u kompjuter udje virus i tako započinje kradja. Firme kao što je Blue Coat i Cyphort suradjuju s velikim kompanijama kako bi spriječili upravo takve napade. Su-osnivač Cyphort -ta , Fengmin Gong , kaže da medjutim, hakeri današnjice imaju kompleksnu podršku iza sebe, i naoružani su strpljenjem.

“Oni jednostavno stvaraju kibernetički alat za razbijanje mjera zaštite. Jer, često su mjere zaštite neke kompanije upakovane zajedno, i dovoljan je jedan upad da se udje u cijeli sistem. ”, kaže Gong.

Gong dodaje da postoje hakeri koji pripadaju sofisticiranim grupama kojima je kradja podataka posao.

Trgovina putem interneta ima vrijednost od 1,5 hiljada milijardi dolara. Stoga su kupci izuzetno zabrinuti. Internet kompanije kao što su PayPal za cilj imaju pomoći kupcima da bezbjedno trguju na internetu. Andy Steingruebl iz rečene kompanije za Glas Amerike kaže:


“S obzirom na na rad naše kompanije ja sam optimista, jer su mnogi ipak u stanju da se zaštite. Stalno se razvijaju kibernetički obrambeni sistemi, a inovacije i razvoj tehnologije vode, kako sada izgleda, bezbjednijim i kompanijama i kupcima. ”


PayPal suradjuje s tzv. moralnim hakerima - stručnjacima koji pronalaze slabe tačke u sistemima. Prošle godine je ova kompanija platila jednom egipatskom inženjeru 10 hiljada dolara jer ih je izvijestio o slabim tačkama na njihovom sistemu, koje je sam uočio.

Stručnjaci kažu da se i svaki kupac može zaštititi tako što će ojačati software svog kompjutora novom tehnologijom, što će često mijenjati šifre i činiti ih što kompliciranijim. Medjutim, i biznisi moraju udvostručiti svoje napore protiv sve veće prijetnje od sve sofisticiranijih napadača.

XS
SM
MD
LG