Linkovi

SAD: Srednjoškolci u debatama danas - lideri sutra


"Današnji političari bi mogli naučiti pravu lekciju od srednjoškolskog debatnog tima", kažu američki srednjoškolci.

Predsjedničke i potpredsjedničke debate su od posebnog interesa za mlade, srednjoškolce, koji imaju svoje timove za debate i koji se u njima takmiče na lokalnom i državnom nivou. Oni se u debatama takmiče za nagrade dok istovremeno usavršavaju svoje sposobnosti iznošenja argumenata. Njihovo iskustvo ih također čini kritičarima, ne samo kandidata, nego i cjelokupnog političkog razgovora koji čuju. Novinar Glasa Amerike Greg Flakus nam predstavlja jedan takav pobjednički tim za debate iz Oakridgea u Teksasu.

Dok jedan tim iznosi svoj slučaj za obnovu državne zabrane na vatreno oružje, drugi tim, koji iznosi suprotstavljene argumente, priprema se za odbranu. Učenici iznose svoje argumente na osnovu dokaza i logike , u pitanje dovode argumente suparničkog tima. Osobna naklonjenost nema mjesta u ovakvim debatama. Tokom takmičenja, učenici koji sudjeluju u debati moraju biti sposobni iznijeti argumente svake strane određenog pitanja. I to im općenito pomaže da sagledaju obje strane svakog pitanja.

Znači da, prema vašem stavu, ako nastavimo sa trenutom politikom, koštaće još više novca.

Da

To je dobro, ali morate pokazati dokaze, kažu ovi učenici.

Trener za debate u srednjoj školi Oakridge, Deanne Christensen, već 11 godina pomaže učenicima na koji se način mogu učinkovito raspravljati.

Dobro je kada se ne slažu jedni s drugima, izvanredno je vidjeti ih kako nastoje odbraniti svoj stav, kaže Deanne Christensen.

Srednjoškolci mogu biti sjajni kritičari kandidatskih debata i političkog dijaloga odraslih. Jonathon McClanahab vjeruje da danas stranačka privrženost često potkopava uljudnost.

Ne mislim da moramo mrziti predsjednika kako se s njim ne bi slagali i stoga iskreno vjerujem da sa stranačkom privrženosti trebamo imati više poštovanja jedni za druge. Trebamo donositi dvostranačke zakone. Moramo više zajednički raditi, kaže Jonathon.

Bryce Brady smatra da srednjoškolci koji sudjeluju u debatama imaju viši standard uljudnog ponašanja.

Definitivno smatram da bi današnji političari mogli naučiti pravu lekciju od srednjoškolskog debatnog tima, kaže Bryce.

Oni su veoma pametni i žele da ova zemlja bude uspješna, jer su oni budućnost zemlje, kaže Deanne Christensen.

Ona vjeruje da će neki od ovih srednjoškolaca u debatama danas, biti budući lideri.
SAD: Srednjoskolci u debatama danas-lideri sutra
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00
XS
SM
MD
LG