Linkovi

Heroji rata protiv virusa: Psihologinja Tanja Tankosić Girt


Heroji rata protiv virusa: Psihologinja Tanja Tankosić Girt
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

„Dobar dan, kako ste, kako se osjećate? Jeste li uznemireni ili zabrinuti? Da li se čujete s prijateljima, razgovarate li s njima?“

Ovakvim načinom razgovora s klijentima započinje radni dan psihologinje i psihoterapeutkinje Tanje Tankosić Girt. Ona za vrijeme vanredne situacije uzrokovane pandemijom korona virusa pruža stručnu psihološku pomoć putem telefona svim građanima koji osjete da se ne mogu adekvatno nositi s trenutnom situacijom i pokušava im olakšati svakodnevnicu.

Usljed povećanog broja zaraženih osoba virusom COVID-19 i pojačanog straha javnosti, psihosocijalna podrška postaje neizostavan aspekt odgovora na specifičnu situaciju.

„Svoje znanje i vještine na raspolaganje sam stavila od 19. marta, jer sam unaprijed razumjela da će starijoj populaciji nemogućnost kretanja i izolacija, samoća i usamljenost, dosta teško pasti. Kada u našem call centru primijete da je neka osoba uznemirena, zabrinuta ili preplašena, proslijeđuje mi kontakt i ja onda direktno komuniciram s klijentom i ostajem u kontaktu s njim“, kaže Tankosić Girt.

Kaže kako zbog trenutne epidemiološke situacije sve veći broj građana osjeća strah, uznemirenost i tjeskobu. Psihologinja i psihoterapeutkinja u specifičnim okolnostima kakve su danas, nema radnog vremena i uvijek je na usluzi svima onima koji teško podnose boravak u izolaciji ili im je potreban bilo kakav sasvjet stručnjaka psihologije ili razgovor s psihoterapeutima koji će im ponuditi učinkovite načine nošenja sa stresom.

„Građani jako dobro reagiraju i bude im drago da imaju priliku razgovarati s nekim. Vrlo često je riječ o osobama koje su usamljene, nemaju socijalnih kontakata i distancirani su od rodbine. Nikada prije me nisu vidjeli, niti ja njih, ali brzo uspostavimo dobru komunikaciju“, ističe naša sagovornica.

Pojedini strahovi i reakcije potiču iz realne opasnosti, ali većina su rezultat nedostatka znanja, glasina i dezinformacija. Tankosić Girt pojašnjava kako je zbog toga važno prihvatiti da su takvi osjećaji i ponašanje uobičajeni te da razgovor sa stručnjacima može olakšati svakodnevnicu.

„Vanredne okolnosti zahtijevaju drugačiji način rada pa se zbog toga možda više bavimo trenutnom situacijom i onim što je kriza izazvala, nego drugim psihoterapsijksim temama kojima se inače bavimo u normalnim okolnostima. Promijenili smo sistem i metod rada te se bavimo isključivo prioritetima“, zaključuje.

XS
SM
MD
LG