Linkovi

Dvije mlade autorice žive potpuno drugačiji život, ali dijele isti životni cilj


Autorice Mali Phonpadith i Misti Burmeister
Autorice Mali Phonpadith i Misti Burmeister

Jedna izbjeglica iz Laosa, druga Amerikanka sa teškim djetinjstvom, su prošle kroz slično emocionalno putovanje ljubavi, gubitka i vlastitog samo-otkrića.

Dvije mlade žene iz različitih dijelova svijeta-jedna izbjeglica iz Laosa, druga Amerikanka sa teškim djetinjstvom, su prošle kroz slično emocionalno putovanje ljubavi, gubitka i vlastitog samo-otkrića. To je iskustvo koje sada žele podijeliti sa drugima. Autorice Misti Burmeister i Mali Phonpadith zajedno objavljuju svoje knjige nazvane Hidden Heroes, Skriveni Heroji, i A Million Fireflies, Milion svitaca, u zajedničkom nastojanju da podijele svoja osjećanja i pomognu drugima da otkriju svoje vlastite vrijednosti i vrijednosti služenja zajednici.

Mali Phonpadith, autorica
Mali Phonpadith, autorica

Mali Phonpadith i Misti Burmeister su imale sasvim različite živote. Ali su se upoznale putem zajedničkog prijatelja, i nekoliko godina kasnije, počele su graditi prijateljstvo. Mali je rođena u Laosu tokom Vijetnamskog rata. Njena obitelj je odlučila da jedne noći pređe rijeku Mekong i sklonište potraži u izbjegličkom kampu na Tajlandu. Poslije toga su došli u Sjedinjene države. Nedugo nakon toga, njen vjerenik je izgubio život utopivši se u rijeci, a otac joj je umro od raka. Naslov njene knjige, Hiljadu svitaca, odražava njeno sjećanje na djetinjstvo. To je memoar sa njenom poezijom koji otkriva njena najdublja osjećanja.

Shvatila sam da je vrijeme da otkrijem sve što sam sakupljala: emocije, bol, strah. Bilo je zaista vrijeme da sve to objelodanim kako bih ponovo imala osjećaj slobode, kaže Mali Phonpadith.

Misti Burmeister, autorica
Misti Burmeister, autorica

Misti Burmeister je odrasla u surovom dijelu Kolorada, ali je pobjegla od nasilne i kriminalne okoline i postala sportašica, a nakog toga autorica, predavač i poslovna žena. Skriveni heroji je njena treća knjiga, također memoar.

U knjizi dijelim mnoge svoje priče, ali i priče o ljudima koji su mi svojim prisustvom uljepšavali život. Na druge ljude gledate sa ogromnim suosjećanjem. Oni ne moraju biti savršeni. Oni zapravo jesu savršeni upravo onakvi kakvi jesu. Kada skinemo sve slojeve i vidimo istinsku osobu, vidjećemo da je ona uvijek na neki način heroj, kaže Misti Burmeister.

Ove dvije mlade žene, koje žive potpuno drugačiji život, u svojim knjigama opisuju slično životno putovanje koje ih je dovelo do samo-otkrića i dijeljenja sa drugima.

Bilo je zastrašujuće to sve otkriti. Proces pisanja je za mene istinski bio proces zacjeljenja, kaže Mali.

Mislila sam da ću pronaći heroje negdje vani, ali sam zapravo pronašla heroja koji živi u meni. Tako sam počela na svako životno iskustvo gledati kao na poklon. Počela sam tražiti poklone u svakom životnom trenutku, čak i onom koji je bio neprijatan, kaže Misti.

Obje autorice vjeruju da je svijet izgubio osjećaje zajednice koje je nekada postojalo. U tom duhu, one planiraju donirati 20% profita od prodaje knjiga dvjema humanitarnim organizacijama: Network for Teaching Enterpreneurship, koja podstiče mlade iz siromašnijih zajednica da završe školu i postanu poslovni ljudi. I Lao Heritage Foundation, koja nastoji očuvati lao kulturu.

U svima nama, negdje duboko, postoji jedinstveno svjetlo i svaka osoba ima specijalnu osobinu. Za naše postojanje ima svrha i razlog, vjeruje Mali.

Mislim da u ovoj zemlji, a možda i globalno, postoji potreba da redefiniramo šta je zaista zajednica, i šta je obitelj. Moramo otvoriti naša srca i dozvoliti većem broju ljudi da uđu u njih, savjetuje Misti.

Dvije mlade autorice podstiču ljude da podijele svoje iskustvo i pomognu drugima. I one sve podstiču da otkriju heroje u svojim životima svaki dan, i da pronađu svice koji će ih voditi ka boljoj budućnosti.

XS
SM
MD
LG