Linkovi

SAD: „Novajlija“ ne misli kao analitičari


SAD: „Novajlija“ ne misli kao analitičari
SAD: „Novajlija“ ne misli kao analitičari

Ako Herman Cain pobijedi u utrci za stranačku, Republikansku, nominaciju to će biti nova druga prekretnica u američkoj povijesti - predsjednički kandidat opozicione stranke crnac... protiv prvog crnca predsjednika Sjedinjenih Država.

U proteklih nekoliko tjedana Herman Cain je iz poptpune anonimnosti izrastao u potencijalnog predsjedničkog kandidata Republikanske stranke, sa zavidnim brojem onih koji ga podržavaju. Gospodin Herman, nekada prvi čovjek lanca picerija Godfather nikada nije bio biran i izabran na neku od javnih funkcija, mnogi Amerikanci donedavno nikada i nisu čuli za njega i možda je upravo to što nije političar od karijere razlog više za simpatije u ovom trenutku procesa nominiranja predsjedničkog kandidata Republikanaca.

Sada, bilo gdje da se pojavi, Herman Cain brzo biva okružen simpatizerima. Analitičari pak ističu da novajlija, kako ga nazivaju, nema izgleda da izbori stanačku nominaciju.

Herman Cain
Herman Cain

Gospodin Cain ne misli tako:

„Oni koji ne vjeruju u takvu mogućnost su neoprezni znalci koji misle da jedan netipični učesnik procesa nominacije nema šansu.“

Herman Cain zaostaje u kampanji prikupljanja novca u poređenju sa Rickom Perryjem i Mittom Romneyem, do sada najizrazitijim kandidatima za nominaciju u okviru Republikanske stranke. Ipak, učesnici jednog probnog glasanja na Floridi dali su mu najviše glasova - 986 ili 37 odsto.

Ključna ideja gospodina Caina je reforma američkog poreskog sistema. Po njemu poreske stope i za korporacije, i za pojednince, i prodajne poreske stope koje bi bile obavezne na nivou države bile bi 9 odsto. Ekonomisti vrte glavom, a Herman Cain vjeruje da bi na taj način mogla biti riješena američka budžetska kriza.

„Ako to Amerikaci shvate, podržaće moju ideju, zahtijevaće to“ - kaže on.

A Hanne Kirkpatrick je jedna od onih koji podržavaju takvu ideju:

„To bi poravnalo breme poreskih opterećenja, bilo fer prema svima.“

Renee Cummins odobrava Cainov ekonomsko-poslovni odnos prema državi:

„Sjedinjene Države kao da se vode u bankrot. Ako bi ih vodili slično vođenju korporacija mislim da bi to bilo bolje za sve.“

Naravno, ima i skeptika. Sean Tucker, na primjer. Prvi put će glasati iduće godine, a sada kaže.

„On, Herman Cain, nema iskustva u političkim igrama i mogao bi se naći uvučen u interese korporacija, pretpostavljajući da već sada nije.“

Zbog rastuće popularnosti drugi kandidati Republikanaca svakako će napasti, da tako kažemo, njegove ideje o poreskoj reformi, isticati nedostak političkog iskustva, nuditi i moge druge razloge zbog kojih ne on.

Ali, ako Herman Cain pobijedi u utrci za stranačku, Republikansku, nominaciju to će biti nova druga prekretnica u američkoj povijesti - predsjednički kandidat opozicione stranke crnac... protiv prvog crnca predsjednika Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG