Linkovi

"Hereafter" - Zagrobni život - najnovije filmsko ostvarenje Clinta Eastwooda


"Hereafter" - Zagrobni život - najnovije filmsko ostvarenje Clinta Eastwooda
"Hereafter" - Zagrobni život - najnovije filmsko ostvarenje Clinta Eastwooda

Dok s pravim novinarskim žarom pokušava naći odgovore na svoje upite, jedan engleski mladić okreće se paranormalnim fenomenima u potrazi za načinom kontaktiranja svog umrlog brata blizanca

Marie je francuska TV reporterka koja se utopi u tsunamiju 2004., ali bude oživljena, nakon čega je proganjaju zagonetni prizori koji su joj ostali u sjećanju. Dok s pravim novinarskim žarom pokušava naći odgovore na svoje upite, jedan engleski mladić okreće se paranormalnim fenomenima u potrazi za načinom kontaktiranja svog umrlog brata blizanca. Oboje njihovo traganje odvodi do Georgea Lonegana, usamljenika iz San Francisca koji je, pokaže se, zaista sposoban komunicirati s nedavno preminulima … mada to čini vrlo nevoljko.

Georgea, čije su psihičke sposobnosti bile probuđene njegovim vlastitim iskustvom bliskim smrti, glumi Matt Damon. I dok njegov lik posjeduje sposobnost komunikacije s mrtvima, ali je ne želi jer ona uništava bilo kakvu njegovu šansu za normalan život, Damon priznaje da je skeptičan u vezi s takvom sposobnošću. Kaže da nije niti potražio pomoć neke osobe s paranormalnim sposobnostima u pripremi svoje uloge. No, ideja kontaktiranja mrtvih ga intrigira: "Kad bi netko mogao učiniti to što čini George i povezati vas s osobom koja je umrla, onda bih bio vrlo zainteresiran. Mislim da je svatko, kad dođe u moje godine, već izgubio kojeg prijatelja i člana obitelji".

Redatelj Clint Eastwood, kojemu je sad 80 godina, dvostruko je stariji od Damona i njegov pogled na smrtnost i zagrobni život dolazi iz drugačije perspektive. Međutim, kaže on, film Hereafter ostavlja prostora za mnoga gledišta: "Većina religija bavi se zagrobnim životom, no meni je ovo bilo zanimljivo zato što se nije radilo o vjerskom projektu. Da, ima duhovnosti, ali ona nije nužno vezana uz bilo koju organiziranu religiju. Siguran sam da se svatko u nekom trenutku svog života zapita o zagrobnom životu. No, za nas žive to je fantazija koju tek treba vidjeti".

Scenarist Peter Morgan - čija ranija ostvarenja uključuju nekoliko drama temeljenih na stvarnim činjenicama: The Queen, Frost/Nixon i The Last King of Scotland - kaže da je bilo jako ambivalentan oko načina na koji se u filmu portretira zagrobni život: "Nisam htio da to bude film koji pruža odgovor, jer to nije poanta filma. To je priča o traganju, o ljubopitnosti, o osjećaju nedovršenosti i života s tajnom. To je nešto što nam je svima zajedničko: nitko ne zna kamo idemo i svi ćemo to morati napraviti posve sami. Dakle, činilo mi se zanimljivim provocirati pitanja, ali bez odgovora jer je to vrlo osobna stvar".

Međunarodna glumačka postava filma Hereafter uključuje Francuskinju Cecile De France kao novinarku Marie, američku glumicu Bryce Dallas Howard kao potencijalnu partnericu za Georgea, te mlade britanske debitante na glumačkoj sceni, Frankieja i Georgea McLarena, kao blizance koji komuniciraju preko granice života i smrti. Kao što je to učinio za većinu svojih novijih filmova, redatelj Clint Eastwood i za ovaj je skladao glazbu.

XS
SM
MD
LG