Linkovi

“Here For A Good Time,” novi album Georgea Straita


“Here For A Good Time,” novi album Georgea Straita
“Here For A Good Time,” novi album Georgea Straita

Najpoznatiji neotradicionalist u countryju, znan i kao “King of Country” izdao je svoj 39. album

Najpoznatiji neotradicionalist u countryju i jedan od njegovih najprepoznatljivijih glasova, znan i kao “King of Country” – Teksašanin George Strait – izdao je novi album, njegov trideset i deveti: Here For A Good Time.

When I’m gone put it in the stone/He left nothing behind/I ain’t here for a long time/I’m here for a good time… pjeva Strait u vlastitoj, naslovnoj albuma – “Here For A Good Time”...

Country ikoni, Georgeu Straitu, tek je 59 godina, ne kani tako skoro predati krunu bilo kome drugome. Makar je ušao u jesen svoga života, zvuči vrlo mladićki, kao da je – 1981! Njegova je karijera i počela prije točno 30 godina. Izgradio ju je uglavnom interpretirajući materijal drugih, ali uvijek najboljih nešvilskih skladatelja, zato je i mogao u 30 godina izdati 39 studijskih albuma – lakše je, kad pjesme ne treba sâm pisati.

No, za novi album, Strait, spreman u zadnje vrijeme preuzeti više rizika, latio se pera; nastavlja, zapravo, trend koji je započeo s prethodnim albumom Twang, a taj je, s onim ranijim, Troubadour, i jedan od njegovih najjačih uradaka. Na svojem najnovijem, sudjelovao je i u produkciji, s legendarnim country producentom Tonyjem Brownom.

Od 11 skladbi na albumu Here For A Good Time, Strait potpisuje čak sedam, ostalo su coveri. Dobro, pomogli su mu u skladanju njegov sin Bubba, inače profesionalni rodeo natjecatelj, i Straitov povlašteni, dugogodišnji i pouzdani skladatelj Dean Dillon.

Strait njeguje vlastiti stil – nastoji uvijek biti svjež, nov i zanimljiv, kako bi ostao relevantan i novoj, mlađoj country publici. Svoj zvuk prilagođava samo onoliko koliko je potrebno da se održi, ništa radikalnoga, uvijek je to tradicionalni country. Tako je i na najnovijem albumu – Strait slijedi provjerenu country formulu: malo patosa, malo srčanosti i muževnosti, malo suza i ljubavnih jada, malo vjere i, za dobru mjeru, malo alkohola... malo Western/Texas swinga, malo honky-tonka, malo barskih balada, kakva je njegova (i vrlo dobra) “Drinking Man” i kakva je ova, Jesseja Winchestera – introspektivna “Showman’s Life,” o cijeni koju sa sobom donosi slava.

George Strait, u Country Hall of Fame primljen 2006. godine, drži svjetski rekord u broju # 1 singlova; imao ih je više od bilo kojeg drugog umjetnika u povijesti glazbe, bez obzira na ljestvice i žanrove – čak 57 #1 hitova, do prošle, 2010. godine. I 84, računajući i naslovnu njegova najnovija albuma – “Here For A Good Time” – među Top 10 radio hitovima. Po prodaji albuma (blizu 69 milijuna), Strait je na trećem mjestu, također bez obzira na vrstu žanra, odmah iza Beatlesa i Elvisa.

Strait je preživio i Gartha Brooksa i Taylor Swift i bezbrojne druge pošasti countryja i eto ga, na pragu 4. desetljeća njegove karijere, dokazuje da, iako je fokus Nashvillea na mladima, ima mjesta i za old-tajmere. Njegov 39. album ocijenjen je kao “tematski najkoherentniji koji je snimio do sada;” glazbeni kritičar Washington Posta nazvao ga je “gotovo potpuno savršenim uratkom.”

Jedna od najboljih albuma Straitova je interpretacija jedne Delberta McClintona – “ Lone Star Blues”...

Here For A Good Time završava jednom iz pera Straita, njegova sina i Dillona - autobiografskom, tradicionalnom country baladom “I’ll Always Remember You,” kojom svojoj brojnoj i odanoj publici priznaje da nikad nije sanjao o karijeri kakvu ima i uživa, ali i poručuje da još nije gotov, da još nema namjeru nestati… kralj još uvijek vlada!

XS
SM
MD
LG