Linkovi

Slučajevi hepatitisa kod djece u Evropi i SAD


ilustracija
ilustracija

U Evropi i Sjedinjenim Državama u aprilu su zabilježeni slučajevi hepatitisa kod djece. Američki CDC i evropski ECDC te britanska UKHSA su već pozvali na oprez te savjetuju ljekare da se rade skrininzi djece, posebno na adenovirus, za koji su sumnja da je mogući uzrok ove epidemije.

Prema ECDC do 20. aprila 2022. iz Ujedinjenog Kraljevstva prijavljeno je 111 slučajeva, a od 27. aprila 2022. prijavljeno je približno 55 vjerovatnih i potvrđenih slučajeva iz 12 zemalja EU/EEA. Dodatnih 12 slučajeva prijavljeno je iz Sjedinjenih Država, 12 iz Izraela i jedan iz Japana. U EU, kako pokazuje WHO zabilježeni su slučajevi u Španiji (13 slučajeva), Irskoj (5), Danskoj (6), Italiji (4), Nizozemskoj (4), Norveškoj (2), Francuskoj (2) i Rumuniji (1).

Slučajevi su u dobi od 1 mjeseca do 16 godina, oko deset posto (17 djece) ovih slučajeva bili su toliko teški da su djeca trebala transplantaciju jetre, a zabilježen je najmanje jedan smrtni slučaj.

Upala jetre

Hepatitis je bolest koja nastaje usljed upale jetre, i najčešće je uzrokuju različiti virusi hepatitisa (Hep A, B, C, D, E). Međutim, bolest može biti uzrokovana i drugim faktorima – određenim lijekovima, hroničnim alkoholizmom, autoimunom bolešću ili nekim drugim virusima.

Bolest može, ali ne mora uvijek biti praćena simptomom žutice – žućkaste nijanse kože, sluzokože i beonjače oka, ali je vrlo često praćana umorom, slabljenjem apetita i bolovima u predjelu stomaka. Simptomi hepatitisa uključuju i groznicu, mučninu, povraćanje, tamnu mokraću, svijetlu stolicu, bolove u zglobovima.

Adenovirus kao potencijalni uzročnik

U saveznoj državi Alabama je petero zdrave djece hospitalizirano u novembru 2021. nakon što su razvili značajna oštećenja jetre zbog hepatitisa, prema zdravstvenom savjetu mreže Health Alert Network (HAN) koji je izdao CDC. Troje od petero djece razvilo je akutno zatajenje jetre, kada organ vrlo brzo gubi funkciju. Sva djeca su bila pozitivna na adenovirus.

Adenoviruse poznajemo kao viruse koji najčešće izazivaju prehlade i bronhitis, ali mogu izazvati i upale drugih tkiva, poput jetre. Također, postoje sumnje i da koronavirus SARS-CoV-2 ože prouzročiti ovakav hepatitis.

Ovih prvih pet slučajeva potaknulo je bolnicu da pokrene širu istragu, a ljekari su identificirali još četvero djece koja su liječena od hepatitisa između oktobra 2021. i februara 2022. Sva ta djeca također su bila pozitivna na adenovirus.

Uzorci uzeti od pet od devetero djece prošli su temeljitu genetičku analizu, koja je otkrila da su sva djeca specifično zaražena adenovirusom tipa 41. Postoji oko 80 tipova adenovirusa i svaki od njih ima svoje jedinstveni broj, recimo Ad5 ili Ad26.

Adenovirus Ad41, prema stranicama CDC-a , obično uzrokuje upalu želuca ili crijeva, poznatu kao akutni gastroenteritis, i to baš kod djece. Infekcija je praćena proljevom i povraćanjem. Do sada nije bilo opisano da ovaj tip virusa može uzrokovati hepatitis, ali je virus najvjerovatniji uzrok, mada to tek treba definitivno da se potrdi ili opovrgne.

Rastući postotak djece koja ispunjavaju trenutnu definiciju slučaja teškog akutnog hepatitisa kod kojih je pronađen Ad-41 ne može se zanemariti i sugeriše da infekcija Ad-41 može biti na neki način povezana s bolešću“, izjavio je virolog prof. Will Irving s Univerziteta Notthingam. U Ujedinjenom Kraljevstvu.

Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) objavila je ažuriranje istrage o višim od uobičajenih stopama upale jetre kod djece u Ujedinjenom Kraljevstvu. Oko 75% testiranih slučajeva u Ujedinjenom Kraljevstvu je bilo pozitivno ​na adenovirus.

Klinički detalji

Klinički detalji prvih detektovanih slučajeva su objavljeni na Eurosurveillance i odnose se na djecu iz Škotske u starosti 3-5 godina.

Kod djece su pronađeni povišeni markeri koji se javljaju kod oštećenja funkcije jetre, poput povišene alanin aminotransferaza (ALT) i aspartat transaminaze (AST). Poslije su detektovani i slučajevi širom UK – u Engleskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj, nešto preko 100 slučajeva.

Moguće je da su u posljednje dvije godine djeca bila izolovana od svojih vršnjaka i stoga nisu oboljela od uobičajenih dječjih virusnih bolesti koje stvaraju imunitet. Stoga, sadašnji kontakt s virusima poput adenovirusa može objasniti pretjerane simptome neke od te djece koja su prethodno bila izolovana“, rekao je hepatolog prof. Simon Taylor-Robinson ​s Imperial College London.

Trenutno nema dokaza da su vakcine protiv COVID-19 uzrok hepatitisa kod djece, jer djeca većinom nisu primila ove vakcine

„Faktore kao što su povećana osjetljivost male djece nakon niže razine cirkulacije adenovirusa tokom pandemije COVID-19, potencijalna pojava novog adenovirusa, kao i koinfekcija SARS-CoV-2, potrebno je dodatno istražiti. Hipoteze povezane s nuspojavama vakcina protiv COVID-19 trenutno nisu podržane jer velika većina pogođene djece nije primila vakcine protiv COVID-19“, kažu iz WHO. ​

Liječenje je obično suportivno i podrazumijeva hidrataciju i kontrolu temperature jer organizam obično sam riješi infekciju. Jetra ima nevjerojatnu sposobnost regeneracije i stvari se smire u roku od nekoliko dana ili sedmica. Ako su testovi krvi značajno abnormalni, liječenje se provodi u specijaliziranoj bolnici, jer oštećenje jetre može zahtijevati specijaliziraniju ljekarsku intervenciju.

„Trenutna vodeća hipoteza je da neki kofaktor utječe na malu djecu koja imaju infekciju adenovirusom, koja bi u normalnim okolnostima bila blaga, i to izaziva težu infekciju ili imunološki posredovano oštećenje jetre. Druge etiologije (npr. drugi infektivni ili toksični uzročnici) su još uvijek pod istragom i nisu isključene, ali se smatraju manje vjerojatnim. Patogeneza bolesti i putevi prenosa također su još uvijek nepoznati“, navodi ECDC.

Uprkos objašnjenju iz Svjetske zdravstvene organizacije kako vakcine nisu uzrok ovog hepatitisa kod djece, na internetu su se pojavila tvrdnje da su vakcine uzrok. U tim samozvanim ekspertizama se navode studije koje tvrde da hepatitis nastaje nakon vakcinacije. Međutim, pregled tih studija pokazuje da su one niskog nivoa dokaza, da se radi uglavnom o studijama slučaja na jednoj osobi i da su pretežno pacijenti starije osobe te niti jedna od tih studija nije pronašla čvrstu kauzalnu vezu između vakcinacije protiv COVID-19 i autoimunog hepatitisa (AIH), nego, štaviše, pozivaju na dalja istraživanja jer nemaju dovoljno dokaza.

Najjača hipotetička korelacija s ovim slučajevima hepatitisa postoji s infekcijom adenovirusom ili koronavirusom, ali se veza tek treba potvrditi.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG