Linkovi

Heidi Kuhn u Afganistanu: od mina - do vina


Heidi Kuhn s obitelji
Heidi Kuhn s obitelji

Motivirana princezom Dianom koja se zalagala za razminiravanje Angole i Bosne, 1997. godine Heidi Kuhn obećala je da će nastaviti tim putem i osloboditi svijet od mina

Zahvaljujući Heidi Kuhn, polja Afganistana doživljavaju preobražaj: od mina - do vina. Kuhn radi na poticanju nade i promjene. Nesalomljiva duha i majka četvero djece, ona je preboljela rak, i kaže:

"Svatko tko je prošao kroz patnje raka razumije onaj trenutak kad se nalazite pod nožem i sami sebi date neko specijalno obećanje…moje je bilo: ‘Dragi Bože, pokloni mi dar života i ja ću s njim napraviti nešto posebno.’"

Upravo to je i učinila. Motivirana princezom Dianom koja se zalagala za razminiravanje Angole i Bosne, 1997. godine Heidi Kuhn obećala je da će nastaviti tim putem i osloboditi svijet od mina.

"Podigla sam čašu i nazdravila: ‘Neka svijet mina postane svijet vina.’"

Heidi Kuhn potom je osnovala Roots of Peace - Korijene mira, međunarodnu humanitarnu organizaciju koja pomaže u raščišćavanju minskih polja i obnavlja razminiranu zemlju za poljoprivredne svrhe. Heidi kaže da je to prvi korak. A možete li zamisliti užas majki djece koja tek počinju svoje prve korake, a koja su privezana za stup jer njihove majke znaju da se ona mogu igrati samo u ograničenom radijusu? – pita Heidi Kuhn.

Afganistanske majke i stanovnici uopće suočeni su s tim strahom svakodnevno. Otprilike 10 milijuna neeksplodiranih nagaznih mina samo čeka na taj neoprezan korak. Heidi Kuhn kaže da pokušava istovremeno surađivati i s vojskom i s timovima za poljoprivredni razvoj, savjetujući ih kako da u selima obučavaju farmere da uzgajaju ono što su izgubili. Jedan od članova Korijena mira je i Heidin suprug, Gary Kuhn. On nadgleda operacije u Afganistanu:

"To što radimo ostavilo je veliki utjecaj na njihove živote. Oni sada rezultate mogu dijeliti sa svima, što nam je i bila namjera. Ne treba im milostinja. Oni samo trebaju obnoviti svoj život i usvojiti najbolji način za uzgajanje njihovih usjeva."

Čak i djeca Kuhnovih sade korijene mira. Brooks, inače liječnik, ponosan je na svoju mlađu sestru Kyleigh, čija je kampanja sakupila dovoljno novca za izgradnju škole u Afganistanu. Christian, najmlađi od djece, motivira i druge američke učenike da sami nešto pridodaju. A Tucker radi s vijetnamskim farmerima kakaoa kako bi mine “pretvorio” u čokolade.

"Preživjevši rak, razmišljala sam – protiv raka nema stvarnog lijeka, kao ni protiv AIDS-a, ali postoji lijek za problem nagaznih mina, a to je – njihovo uklanjanje."

Heidi Kuhn se nada da će se, uklanjanjem sjemena mržnje i straha iz zemlje, posijati poljoprivredne alternative kako bi mir i blagostanje moglo sljedeću generaciju voditi naprijed.

XS
SM
MD
LG