Linkovi

Srčani flaster prati i ispravlja srčane probleme


Da li ste ikada imali slomljeno srce? Sada postoji način da se ono popravi, ali možda ne na način na koji mislite. Naučnici u Izraelu su dizajnirali srčani flaster koji može pratiti i ispravljati srčane probleme. Naša novinarka Deborah Block nam predstavlja ovaj revolucionarni izum koji bi se koristio na oštećenom srcu.

Istražitelji su dizajnirali trodimenzionalni flaster koji se sastoji od živog srčanog tkiva napravljenog u laboratoriji i sa nano elektronskim elementima.

Uloga with elektronskih elemenata je da osjete funkciju tkiva i da ga aktiviraju ako je to potrebno, kaže Tal Dvir, professor na univerzitetu Tel Aviv.

Osim što pušta lijek, taj uređaj bi mogao omogućiti da se srčani mišić regenerira proizvodnjom ćelija u oštećenom dijelu srca. Uređaj bi iz daleka doktoru mogao poslati signal o stanju pacijenta.

Pacijent na primjer sjedi u kući i ne osjeća se dobro, a doktor odmah može vidjeti stanje srca pacijenta na svom kompjuteru, i može sa udaljenosti aktivirati srce, može aktivirati električnu stimulaciju, ili pustiti dozu lijeka, objašnjava doktor Dvir.

Za pacijente čije je srce permanentno oštećeno usljed bolesti ili srčanog napada, flaster i mogao biti alternativa transplantaciji srca. A mogao bi dovesti i do dodatnih značajnih otkrića.

Pokušavamo trodimenzionalno štampati cijeli organ, cijelo srce, sa ugrađenom elektronikom. Vjerujem da ćemo u budućnosti, u narednih 10-20 godina, imati takve bioničke organe na tržištu ili u bolnicama, koji će biti spremni za transplantaciju.

Srčani flaster još uvijek mora biti testiran i mogle bi proći godine prije nego bude dostupan.

XS
SM
MD
LG