Linkovi

Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio povijesni zakon o reformi zdravstvenog sustava


US Health Care
US Health Care

Sa 219 glasova za i 210 protiv, zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je povijesni zakon o reformi zdravstvenog sustava u Sjedinjenim Državama.

Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je povijesni zakon o reformi zdravstvenog sustava u Sjedinjenim Državama. Zakonska je mjera prihvaćena sa 219 glasova za i 210 glasova protiv. Nijedan republikanski zastupnik nije podržao zakon, a njima se pridružilo i 34 demokrata.

Reforma zdravstvenog sustava glavni je prioritet predsjednika Baracka Obame na unutrašnje-političkom planu, a u govoru nakon glasanja on je pozdravio usvajanje zakona nazvavši ga uslišenjem molitvi onih koji nemaju zdravstveno osiguranje. Oni koji podržavaju tu reformu navode da će ta mjera učiniti dostupnim zdravstveno osiguranje za više od 30 milijuna Amerikanaca koji ga danas nemaju.

Protivnici kažu da će promjene povećati troškove i upliv vlasti u medicinske odluke. Predsjednik Obama je rekao da zakon neće ispraviti sve boljke američkog zdravstvenog sustava, no da on predstavlja korak u dobrom pravcu. Predsjednik je osigurao glasove potrebne za usvajanje zakona postigavši dogovor s nekolicinom demokrata koje su bili zabrinuti oko toga da bi zakon mogao promicati pobačaj. Predsjednik Obama objavio je uredbu koja je potvrdila postojeća ograničenja financiranja pobačaja iz saveznog budžeta.

Zastupnički je dom također usvojio promjene na verziju prijedloga zakona koji je izglasao Senat. Očekuje se da će predsjednik Obama zakon potpisati u sljedećih nekoliko dana.

XS
SM
MD
LG