Linkovi

Predsjednik Obama potpisom pretvorio zakonski prijedlog o reformi zdravstvene zaštite u zakon


Na svečanosti potpisivanja danas u Bijeloj kući američki je predsjednik rekao da će jedno mnoštvo "očajno nužnih reformi" stupiti odmah na snagu, uključujući poreske olakšice za male biznise

Predsjednik Barack Obama potpisom je pretvorio zakonski prijedlog o temeljitoj reformi sustava zdravstvene zaštite u zakon, okončavajući godinu dana dugu bitku s republikancima o tom pitanju.

Na svečanosti potpisivanja danas u Bijeloj kući američki je predsjednik rekao da će jedno mnoštvo "očajno nužnih reformi" stupiti odmah na snagu, uključujući poreske olakšice za male biznise. Barack Obama je dodao da će osiguravajućim kompanijama biti zabranjeno da otkazuju police osiguranja ljudima kad postanu bolesti ili ih uskraćuju djeci koja su bila bolesna u prošlosti.

Predsjednik Obama je rekao da će osnovno načelo biti da svatko treba imati neku osnovnu sigurnost kad je u pitanju njegovo zdravlje. "Ove godine svi osiguravajući planovi morat će uključivati besplatne usluge za Medicare. Od ove godine mladi ljudi će moći ostati osigurani preko svojih roditelja sve do dobi od 26 godina. To će se sve dogoditi ove godine. I to je tek početak".

Dopredsjednik Joe Biden današnje je potpisivanje nazvao "povijesnim danom". Barack Obama potpisao je zakon okružen čelnicima Demokratske stranke u Senatu i Zastupničkom domu, kao i nekim građanima koji će imati koristi od ove nove zakonske mjere. Njime bi oko 32 milijuna Amerikanaca trebalo biti obuhvaćeno sustavom zdravstvene zaštite.

Kampanja da se usvoji ova reforma izazvala je mnoge emocionalne debate diljem zemlje i nailazila na žestok otpor republikanaca. Usvojena je u Zastupničkom domu prekjučer s 219 glasova ZA i 212 PROTIV. Svi republikanski zastupnici i 34 demokratska glasovala su protiv nje. Zakon vrijedan 940 milijardi dolara predviđa financijsku pomoć za Amerikance nižih primanja da nabave obvezatno zdravstveno osiguranje i zabranjuje osiguravajućim kompanijama da uskraćuju police osobama koje su već bolesne.

Predsjednik Obama namjerava preksutra posjetiti saveznu državu Iowu, gdje je po prvi put iznio svoj prijedlog reforme sustava zdravstvene zaštite još kao predsjednički kandidat. Očekuje se da će promicati ovaj zakon tijekom nekoliko sljedećih mjeseci kako bi pomogao demokratskim zastupnicima na kongresnim izborima u studenome.

XS
SM
MD
LG