Linkovi

Nastavlja se sudska i politička bitka oko zakona o reformi zdravstvene zaštite


Senator Patrick Leahy sluša svjedočenje o ustavnosti zakona o reformi zdravstvene zaštite
Senator Patrick Leahy sluša svjedočenje o ustavnosti zakona o reformi zdravstvene zaštite

Prošli tjedan jedan sud na Floridi proglasio je zakon neustavnim, a predsjednik Obama je u interviewu za televizijsku mrežu Fox News kritizirao ovu odluku saveznog suda

Prošla je skoro godina dana otkako je predsjednik Obama potpisao zakon o temeljitoj reformi sustava zdravstvene zaštite u Sjedinjenim Državama. Međutim, pravne i političke bitke oko ovog zakona i dalje se vode. Prošli tjedan jedan sud na Floridi proglasio je zakon neustavnim, a predsjednik Obama je u interviewu za televizijsku mrežu Fox News kritizirao ovu odluku saveznog suda.

Demokratski zastupnici u američkom Senatu ujedinili su se kako bi zaštitili predsjednikov zakon o reformi zdravstvene zaštite nakon što ova mjera doživjela jedan pravni udarac prošli tjedan na Floridi. Prošli ponedjeljak jedan sudac u ovoj saveznoj državi je presudio da je zakon neustavan jer se u jednom njegovom dijelu traži od Amerikanaca da moraju kupiti zdravstveno osiguranje. To je bila druga sudska presuda na saveznoj razini protiv ovog zakona. Dva druga savezna suca su je podržala. U srijedu su demokrati u Senatu održali saslušanje na kojem se vodila rasprava o tome je li zakon o reformi zdravstva ustavan ili ne, iako se k očekuje da će konačna odluka doći od Vrhovnog suda.

Demokratski senator Patrick Leahy iz Vermonta predsjedatelj je senatskog Odbora za pravosuđe.

Patrick Leahy: Žele postići na sudovima ono što nisu mogli u Kongresu. O tome se vodila rasprava duže od godine dana.

Republikance je inspirirala posljednja odluka suda na Floridi i najavili su da će nastaviti sa svojim nastojanjima da se ovaj zakon ukine. John Barrasso je republikanski senator iz Wyominga.

John Barrasso: Ljudi diljem zemlje govore predsjedniku i govore Washingtonu da se ne miješaju u zdravstvenu zaštitu ljudi.

Zastupnički dom, sad pod republikanskom kontrolom, glasovao je prošli mjesec za ukidanje tog zakona. Međutim, izgledi za poništavanje istog zakona u Senatu su mali, jer demokrati tu imaju još uvijek tijesnu većinu. Pravni stručnjaci također vode rasprave o zakonu o reformi zdravstvene zaštite, a neki od njih svjedočili su pred Senatom o tome.

Profesor sa Sveučilišta Georgetown Randy Barnett predviđa da će Vrhovni sud na kraju donijeti odluku kako je taj zakon neustavan.

Randy Barnett: U Sjedinjenim Državama suverenost je ostavljena narodu, građanima. A ako Kongres može propisati da učinite nešto što bi išlo na ruku njegovim propisima o regulaciji nacionalne ekonomije, onda je taj odnos preokrenut. Kongres bi imao svu diskrecijsku moć jednog kralja, a američki narod bi bio sveden na njegove podanike.

Međutim, jedan drugi stručnjak – profesor Sveučilišta Harvard Charles Fried – ima drugačije mišljenje.

Charles Fried: Nisam siguran da je to dobra politika. Nisam siguran da će zbog nje zemlja biti u boljem stanju. Ali sam prilično siguran da je zakon o reformi zdravstvene zaštite poptuno ustavan.

U Sjedinjenim Državama politika vezana uz reformu zdravstvene zaštite vrlo je složena. Predsjednik je potpisao zakon prošle godine nakon što je usvojen u Kongresu samo uz podršku demokratskih zastupnika. Politički analitičar Charlie Cooke kaže da oko tog zakona i dalje postoje neslaganja u anketama javnog mnijenja.

Charlie Cooke: U najboljem slučaju Amerikanci su podjednako podijeljeni po pitanju reforme zdravstvene zaštite i ovog prijedloga. Ne postoji neka velika suglasnost da ga se zadrži. Ne postoji neka velika suglasnost da ga se poništi.

Posljednja anketa javnog mnijenja, koju je proveo Associated Press, pokazuje da se 41 posto Amerikanaca protivi zakonu o zdravstvenoj zaštiti, dok ga 40 posto podržava. Očekuje se da će se pravni izazovi ovom zakonu nastaviti kroz sustav saveznog pravosuđa i da će naposljetku doći do Vrhovnog suda, međutim, da bi se taj proces okončao, treba proći godina do dvije dana.

XS
SM
MD
LG