Linkovi

Zdravlje: Da li proteini utječu na dobijanje težine?


60% odraslih Amerikanaca ima prekomjernu težinu
60% odraslih Amerikanaca ima prekomjernu težinu

Radi se o tome da određene grupe namirnica treba povećavati, a to su voće, povrće, integralne žitarice, riba, ulja od povrća i orašasti plodovi.

Jedna nova studija bi mogla okončati stalne rasprave o tome kako smršati i održati zdravu tjelesnu težinu. Istraživači su pronašli da, iako postoje mnogi elementi koji sačinjavaju zdravu ishranu, pažljivo ograničavanje unosa kalorija je najvažniji dio kontroliranja tjelesne težine.

60% odraslih Amerikanaca ima prekomjernu težinu, a više od 30% je predebelo. Ali Amerikanci nisu jedini koji se bore sa viškom kilograma. Svjetska zdravstvena organizacija navodi da je debljina dostigla proporcije globalne epidemije, s obzirom da je milijarda odraslih u svijetu predebela. Doktor Dariush Mozaffarian pri Harvardskoj školi javnog zdravlja proučava odnos između ishrane i hroničnih oboljenja.

Potrebna nam je značajna promjena u fokusu i obraćanju pažnje na ishranu, kaže on.

Zdravlje: Da li proteini utječu na dobijanje težine?
Zdravlje: Da li proteini utječu na dobijanje težine?

Ali ljudi koji nastoje izmijeniti svoje navike ishrane i izgubiti kilograme moraju izabrati jednu od ogromnog broja različitih dijeta. Neke preporučuju smanjenje karbohidrata, druge masnoća. Jedne zagovaraju više, a neke manje proteina. Poruke mogu često biti zbunjujuće. Doktor George Bray, iz biomedicinskog istraživačkog centra Pennington u Louisiani, je želio pronaći da li proteini utječu na dobijanje težine.

Studija je trebala istražiti efekte različitih nivoa proteina na ukupnu količinu konzumiranja kalorija, kaže doktor Bray.

U studiji je sudjelovalo 25 zdravih odraslih osoba. Daniel Kuhn je bio jedan od njih. Njemu i ostalima je dnevno dato gotovo hiljadu kalorija više nego je potrebno.

Jeo sam dosta pravog putera, šlaga i sličnih stvari koje obično ne jedem, kaže Daniel Kuhn.

Zdravlje: Da li proteini utječu na dobijanje težine?
Zdravlje: Da li proteini utječu na dobijanje težine?

Svi sudionici su bili na dijeti sa malom, normalnom ili visokom konzumacijom proteina. Rezultat: svi su dobili na težini.

Naslage masnoća su bile potpuno iste sa sva tri nivoa proteina. Što znači da su kalorije koje su konzumirali utjecale na naslage tjelesne masnoće, objašnjava doktor Bray.

Ali oni koji su jeli veći procenat proteina su dobili veću mišićnu masu, dok su oni koji su jeli manje proteina iskusili upravo suprotno.

Ako jedete malo proteina, zapravo ćete izgubiti mišićnu masu čak i ako unosite veći broj kalorija, kaže George Bray.

On svojim pacijentima preporučuje da redovno staju na vagu kako bi na vrijeme uočili dobitak težine. Doktor Mozaffarian kaže da se, kada je u pitanju održavanje težine, ne radi samo o tome da jedete manje.

Ne trebamo postati policija za hranu i izbacivati stvari sa liste koje treba izbjegavati. Radi se o tome da određene grupe namirnica treba povećavati, a to su voće, povrće, integralne žitarice, riba, ulja od povrća i orašasti plodovi, kaže doktor Mozaffarian.

On kaže da bi povećanje konzumiranja ovih šest vrsta namirnica za jedan obrok svaki dan smanjilo pretjeranu debljinu i pomoglo usporavanju epidemije hroničnih bolesti koje se sa njom povezuju.

XS
SM
MD
LG