Linkovi

Ovogodišnje proljeće u SAD-u posebno loše za one koji pate od alergije


Alergolog dr. Burt Wolf za povećanu pelud u zraku koji uzrokuje alergije krivi globalno zatopljavanje
Alergolog dr. Burt Wolf za povećanu pelud u zraku koji uzrokuje alergije krivi globalno zatopljavanje

Zbog svoje klime i vegetacije, savezna država Tennessee nalazi se na popisu najgorih mjesta za život u Americi ako patite od sezonskih alergija; u SAD-u od alergija pati svaki četvrti Amerikanac

Dok većina nas u ovo proljetno vrijeme u Sjedinjenim Državama uživa u ugodno toplom vremenu i u biljkama u cvatu, za svakog četvrtog Amerikanca to je težak period u godini, zbog sezonskih alergija. To predstavlja i veliki udarac za američku ekonomiju. Sjedinjene Države gube otprilike 700 milijuna dolara godišnje na produktivnosti, dok američki građani troše dodatne milijarde na lijekove i liječenje od alergija. Ovogodišnje proljeće posebno je loše za alergije.

Nashville, Tennessee – teško da se ijedno mjesto može natjecati s proljećem na američkom Jugu. Čini se da je svako stablo i svaki grm u cvatu. No, ta ljepota ima visoku cijenu. Zbog svoje klime i vegetacije, savezna država Tennessee nalazi se na popisu najgorih mjesta za život u zemlji ako patite od sezonskih alergija. Bruce Lyon je trener fitnessa i stoga u vrlo dobroj formi. No, svake godine u proljeće on osjeća da mu se sva snaga i energija odjednom rastope:

"To je nešto najtužnije…za najljepših dana, na samom početku proljeća, kad ste spremni za izaći napolje na raznorazne aktivnosti, ja se osjećam tako umorno da nemam ni volje ići van. Naprotiv, želim ostati doma i spavati!"

Teško je povjerovati da nešto tako majušno kao zrno peludi može prouzročiti toliko muke. U velikom broju, učinak može biti nesavladiv. Alergolog Burt Wolf kaže da je ova godina gora nego prijašnje:

"Za neke naše pacijente ne trebamo ni kalendar. Točno znamo kad za njih počinje sezona alergija i kako ona na njih utječe. No, ove godine mnogi naši pacijenti posjetili su nas dva ili tri tjedna ranije."

Doktor Wolf kaže da bi krivac moglo biti globalno zatopljavanje, odnosno povišene temperature zraka te veća isparavanja ugljičnog dioksida, ili takozvani staklenički efekt. Neke su studije pokazale da su to uzročnici povećane peludi u posljednjih 20 godina - od 60 do 90 posto, pojašnjava doktor Wolf. Steve Melton, koji pati od alergije, poduzima što god može kako bi bio manje izložen proljetnoj peludi, no kaže da je to gotovo nemoguće:

"Ako svoj automobil ostavite napolju pet do šest sati, na filmu peludi kojeg ćete naći moći ćete napisati svoje ime. Toliko ga ima. To doba godine je zapravo najgore."

Steve Melton kaže da može pogoditi kakav će biti dan čak i prije nego ustane iz kreveta, jer mu to kazuju njegova tri simptoma: curenje iz nosa, navlažene oči i kihanje. Ako se oni manifestiraju već ujutro, bit će ‘gadno’ vani, kaže on. Alergije su neizlječive, no mogu se liječiti simptomi. U posljednjih nekoliko godina na tržištu se pojavilo nekoliko novih lijekova, a za ozbiljnije slučajeve postoje i injekcije:

"Lijekovi su danas tako dobri i sigurni da skoro ni ne bi trebalo biti ljudi koji svakodnevno pate od alergija. Stoga bi oni trebali potražiti odgovarajući tretman. Pacijenti ne trebaju više živjeti uz šmrcanje i teško disanje."

Oboružan novim lijekovima i s alergijama pod kontrolom, Bruce Lyon sada slobodno uživa u ovogodišnjem prekrasnom proljeću američkog Juga.

XS
SM
MD
LG