Linkovi

Umro Vaclav Havel


Havel i Aleksandar Dubček, 1989. .godine
Havel i Aleksandar Dubček, 1989. .godine

Veliki borac za ljudska prava umro je u 75-oj godini života

Bivši češki predsjednik i proslavljeni disident , autor i borac za ljudska prava , koji je predvodio mirnu revoluciju kojom je oboren komunistički režim u Čehoslovačkoj, umro je u 75 oj godini života.

Glasnogovornica porodice Havel je objavila da je Vaclav Havel umro u snu rano u nedjelju, u svojoj kući na selu na sjeveru Češke. Pored njega su bile njegova supruga, i časna sestra. Gospodin Havel je patio od kroničnih disajnih problema , koje je zadobio čameći u komunističkim zatvorima u vrijeme Hladnog rata.

On je takodjer bio prvi slobodno izabrani predsjednik nove Češke Republike, nakon nenasilne tzv. baršunaste revolucije 1989. godine, kojom su okončane 4 dekade komunističke represije. Havel je predvodio tranziciju Čehoslovačke u zemlju slobodnog tržišta i demokracije, a potom je bio i na čelu mirnog i prijateljskog raskida Slovačke i Češke 1993. godine.

Ipak, ono na šta je osobno bio najponosniji kao predsjednik jest raspad Varšavskog pakta, koji je trajao do 1991.godine.

Vaclav Havel se prvi puta uzdigao kao veliki borac za ljudska prava, i protiv sovjetske opresije, 1968. godine, u dogadjanjima poznatim u povijesti kao Praško proljeće.XS
SM
MD
LG