Linkovi

The Descendants - novi film Georgea Clooneyea


The Descendants - novi film Georgea Clooneyea
The Descendants - novi film Georgea Clooneyea

Filmske zvijezde i ljubitelji velikog ekrana okupe se u Torontu u rujnu na godišnji međunarodni filmski festival

Matt King je odvjetnik u Honoluluu, u obitelji čiji korijeni na Havajima sežu od sredine 19. stoljeća. Pogled s njegovog prozora onakav je kakvog većina ostalih Amerikanaca smatra otočnim rajem, no Matt živi u svojevrsnom osobnom paklu: supruga mu leži u bolnici, u terminalnoj komi, a njihova kćerka, tinejdžerka Alex, zadaje mu muke.

Kad mu se činilo da stvari ne mogu biti gore, sazna od kćerke da mu je supruga bila nevjerna. Obuzme ga gotovo opsesivna želja da sazna tko je bio taj drugi muškarac u njezinom životu.

George Clooney je došao na 36. Međunarodni filmski festival u Torontu s dva filma. Režirao je i bio ko-scenarist vatrene političke drame “Martovske ide.” Ali, u filmu “The Descendants” bio je, kaže, sretan da preda te zadatke Alexanderu Payneu: "To je tako dobro napisana uloga, a on je tako dobar redatelj, da je meni, kao glumcu, bilo vrlo lako. Uopće nisam trebao sam razmišljati iz perspektive redatelja, jednostavno sam se prepustio njegovom vodstvu. Kad vidite film, onda shvatite da je njegova specijalnost kao redatelja sposobnost da u tren preokrene situaciju iz smiješne u stvarno tužnu. A to je vrlo teško napraviti. Teško je i glumcu to procijeniti, jer samo redatelj točno zna gdje želi da se glumac nalazi u određenom trenutku. Dakle, jednostavno se čovjek prepusti njegovim uputama".

Nakon što je svoje prve filmove smjestio u rodnoj Omahi, u Nebraski, na američkom Srednjem Zapadu, Alexander Payne je poveo publiku u kalifornijsku ‘wine country’ u svom filmu Sideways, Stranputica - nagrađenim Oskarom. Govoreći novinarima u Torontu, Payne je objasnio zašto je film The Descendants - adaptiran prema romanu havajskog pisca Kauaija Harta Hemmingsa - morao biti snimljen u toj otočkoj američkoj saveznoj državi: "Snimanje na Havajima bio je jedan od razloga zašto sam htio raditi taj film … i to ne samo zbog očiglednih razloga - sunce, more, valovi i tome slično. Prethodni posjeti Havajima pokazali su mi vrlo zanimljivo i složeno društveno tkivo koje sam poželio bolje upoznati … u mjeri u kojoj mi je to bilo moguće … i prenijeti ga vjerno na ekran".

Payne izbjegava uobičajena turistička odredišta na Hawajima i, umjesto toga, težište stavlja na stvari koje će ljudi koji tamo žive odmah prepoznati, uključujući i glazbu. Sve to rezultiralo je filmom koji iz Toronta odlazi u kina s jakom reputacijom jednog od glavnih favorita u dolazećoj sezoni filmskih nagrada.

XS
SM
MD
LG