Linkovi

Harmonika - ponovno popularan instrument


Jedno od harmonikaških natjecanja u Washingtonu

Prije otprilike pola stoljeca, harmonika je bila vrlo popularan glazbeni instrument diljem svijeta. I onda pala u nemilost, na nekoliko desetljeca. U zadnje vrijeme njena popularnost u Sjedinjenim Drzavama opet raste – odrzavaju se festivali, harmonikaska natjecanja, osnivaju klubovi.

Prije otprilike pola stoljeca, harmonika je bila vrlo popularan glazbeni instrument diljem svijeta. I onda pala u nemilost, na nekoliko desetljeca. U zadnje vrijeme njena popularnost u Sjedinjenim Drzavama opet raste – odrzavaju se festivali, harmonikaska natjecanja, osnivaju klubovi. Skupina harmonikasa nastoji svoje glazbalo ponovno vratiti na podrucje Washingtona.

Potomac Ensemble, ime je tog harmonikaskog benda. Svi su clanovi Washington Metropolitan Accordion Society, Harmonikaskog drustva Washingtona. Drustvo upravo obiljezava svoj osmi rodjendan. Njegova dopredsjednica Joan Grauman kaze da je Drustvo bilo vrlo malo kad je pocelo, 2003. godine:

"Sacica ljudi okupila se za prvi sastanak. Ali vijest se brzo prosirila i bili smo iznenadjeni brojem harmonikasa, i bivsih harmonikasa, koji zive na sirem podrucju Washingtona. Broj clanova Drustva rastao je svakog mjeseca."

Ono danas broji 70 clanova, kaze Joan Grauman. Medju njima je tek mali broj profesionalnih glazbenika.

"Mnogi, mnogi koji nam dolaze i prikljucuju se Drustvu prestali su svirati prije nekih 30, 40 godina i sad su opet poceli," kaze Joan Grauman.

Pedesetcetverogodisnja Yimeng Huang, iz Kine, jedna je od njih. Svirala je harmoniku, kaze ona, jos kao tinejdzerka u Kini, a onda odustala:

"Niti sam harmoniku cula niti sam je pipnula svih proteklih godina; prije tri godine, otkrila sam ovaj klub, odnosno Drustvo harmonikasa, i prikljucila sam im se. Mislim da je divno vidjeti toliko harmonikasa na jednom mjestu, u jednoj prostoriji. Odusevljena sam. Volim taj zvuk."

Joan Grauman, dopredsjednica Drustva, je i povjesnicarka za Americku udrugu harmonikasa. Harmonika je, kaze ona, bila mozda malo suvise popularna 50-ih i 60-ih godina:

"Svako je dijete tada sviralo harmoniku i na njoj nekoliko jednih te istih pjesama. To nije puno pomoglo njenom imidzu. Onda su dosli Beatlesi i dali nesto novo mladima i gitara je postala glazbalo dana, ne harmonika. Rock-and-roll je odvukao interes od harmonike."

Posljednih godina, kaze Joan Grauman, popularnost glazbala je u porastu, osnivaju se klubovi, odrzavaju festivali, natjecanja.

Frank Busso, jedan od profesionalnih glazbenika-clanova Drustva, harmoniku svira sa US Air Force Bandom, bendom americkog vojnog zrakoplovstva. Evo kako on objasnjava novu popularnost glazbala:

"Pripisujem je samom glazbalu, harmonika se sve vise i vise cuje ovih dana, na televiziji i filmu, u reklamama, na radiju. Mladi cuju njen zvuk i zele ga sami stvarati, zele sami na harmonici svirati."

Busso smatra da u sirenju popularnosti harmonike pomaze i internet:

"YouTube je za to sjajan. Toliko sjajnih sviraca i sjajnih snimki koncerata besplatno je na taj nacin dostupno sirokoj javnosti. Dobar nacin da se vidi sto se sve moze na harmonici."

Frank Busso takodjer vodi glazbenu skolu. Raspon dobi njegovih ucenika, a ima ih oko trideset, od djece je do umirovljenika. Mark Nejako poceo je uzimati satove prije godinu i pol dana. Diplomirao je na Johns Hopkins sveucilistu i radi kao istrazivac u jednoj kompaniji na podrucju bioloskih znanosti:

"Gotovo svake veceri uzmem harmoniku u ruke. Opusta me. Nakon teskog dana, ona je za mene bijeg od realnosti, donosi mi puno srece i radosti."

Harmonika je univerzalna, kaze Frank Busso, moze se koristiti u svakom glazbenom zanru, bio to pop, rock, klasicna, jazz ili brodvejske melodije. Njena ce popularnost, vjeruje on, nastaviti rasti u cijelom svijetu.

XS
SM
MD
LG