Linkovi

Hapšenje u Crnoj Gori zbog ratnog zločina u BiH


Ilustracija
Ilustracija

Specijalna tužiteljica Lidija Vukčević je potvrdila da je uhapšen je Slobodan Peković, osumnjičen za krivično djelo ratni zločin na teritoriji Bosne i Hercegovine (BiH) počinjen od juna do kraja septembra 1992. godine.

Zločini su počinjeni na području Opštine Foča.

Prema riječima tužiteljice Vukčević, Peković je kao pripadnik Vojske Republike Srpske kršio odredbe Ženevske konvencije, prema civilnom bošnjačkom stanovništvu.

„U tim konkretnim događajima od strane P.S. su preduzete radnje ubistva dva lica i silovanje lica bošnjačke nacionalnosti“, rekla je tužiteljica Vukčević potvrđujući da je osumnjičeni uhapšen i da je u pripremi podizanje optužnice za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Prethodno je advokatica iz Podgorice Adrijana Razić potvrdila za Radio Slobodna Evropa, da je Slobodanu Pekoviću (51) iz Plužina, nastanjenom u Danilovgradu, nakon saslušanja 20. oktobra u Specijalnom tužilaštvu u Podgorici određeno zadržavanje do 72 sata, zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u BiH početkom 90-ih godina.

Postupak je tajan, pa više detalja se ne može iznositi u javnost, kazala je Razić.

Specijalna tužiteljica Lidija Vukčević je saopštila da je ostvarena saradnja i razmjena podataka i dokaza sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG