Linkovi

Srbija: Hapšenja zbog kršenja zabrane kretanja i dezinformacija, granice zatvorene


Prazne ulice u centru Beograda, tokom trajanja potpune zabrane kretanja između 20 i 05 sati, 18. marta 2020. (AP Photo/Darko Vojinovic)
Prazne ulice u centru Beograda, tokom trajanja potpune zabrane kretanja između 20 i 05 sati, 18. marta 2020. (AP Photo/Darko Vojinovic)

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojšta Stefanović izjavio je u petak ujutro da su u drugoj noći u kojoj se primjenjuje zabrana kretanja uhapšene 154 osobe zbog kršenja te mjere, ali da je noć protekla relativno mirno. Uhapšena je i osoba koja je širila dezinformacije o nestašici goriva.

Stefanović je rekao da policija nema pravo da se drugačije ponaša i da će ozbiljno i oštro odgovoriti na svaki pokušaj kršenja mjera jer one štite život.

Potvrdio da se od jutros sprovodi mjera zatvaranja graničnih prijelaza Srbije za putnički saobraćaj.

"Niko neće moći da udje na teritoriju Srbije. To je potrebna mera. Jeste oštra, jeste teška - ali je važna da bismo zaštitli stanovništvo", kazao je ministar za RTS.

"Apelujem da poštujete ove mere. Svako ko se ne pridražava mera, on ugrožava zdravlje naših ljudi. Uhapšene osobe su se našle između 20 i pet sati ujutru našle na ulici, a nisu imali odobrenja", kazao je Stefanović.

Rekao je da tih slučajeva ima u više gradova Srbije, ali da ih je najviše u Beogradu.

Tokom "policijskog časa" u zemlju je iz žarišta korona virusa pristiglo 66 državljana Srbije koji su smješteni u karantin u Moroviću, rekao je.

Ministar je kazao i da je od 14. marta do danas 76.000 državljana Srbije ušlo u zemlju i da je to veliki pritisak na policiju koja mora ogroman broj ljudi da pozove telefonom i provjeri da li poštuju mjere samoizolacije.

Istakao je da se kontrolišu svi i to na više načina. Pre svega telefonski jer nije realno da se obiđu svi.

Potvrdio je da je šest osoba uhapšeno zbog kršenja mjera samoizolacije i naglasio da će osobe koje krše nove propise biti smještene u neki od karantina - u Vršcu, Požarevcu i Pirotu - u zavisnosti od mjesta gdje su zatečeni.

Uhapšen zbog dezinformacija o nestašici goriva

Policija je uhapsila P. D. (1989) iz Beograda zbog sumnje da je, posredstvom jedne vajber grupe, širio lažne informacije da pumpe neće prodavati gorivo fizičkim licima.

On je osumnjičen i da je širio lažne informacije da će od sutra biti dozvoljen izlazak samo do prodavnice.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova poslije čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu, saopštio je MUP.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG