Linkovi

Handke nepoželjan u Kantonu Sarajevo


Nobel Prize/Handke
Nobel Prize/Handke

Skupština Kantona Sarajevo (KS) usvojila je deklaraciju kojom je dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke proglašen nepoželjnom osobom.

Inicijativa je došla od zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA), a njihove kolege i kolegice iz drugih stranaka jednoglasno usvojili deklaraciju u kojoj se osuđuje dodjela Nobelove nagrade Handkeu, koji je više puta negirao zločine počinjene nad Bošnjacima 90-ih godina.

U deklaraciji je navedeno da je "završna faza genocida upravo negiranje genocida, a da je dobitnik Nobelove nagrade za književnost u svojim javnim istupima za vrijeme rata u BiH javno podržavao velikosrpski režim na čelu s haškim optuženikom Slobodanom Miloševićem."

Zastupnici u Skupštini KS deklaracijom su poručili da Handke ni danas ne mijenja svoje stavove, već ide korak dalje najavljujući svoj dolazak u BiH i posjetu majkama iz Kravice i okoline Srebrenice.

Handke je svojim javnim nastupima, podsjeća se u Deklaraciji, u vrijeme agresije na BiH javno podržavao agresorski režim na čelu s ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem te više puta i pored svih presuda Međunarodnog suda u Haagu negirao zločin genocida u Srebrenici.

"Njegova eventualna posjeta našoj domovini i KS-u bi dodatno izazvala bijes i poniženje svih žrtava protekle agresije. U tom smislu vas molimo da na vrijeme spriječimo ovakav mogući scenario na način da navedenog proglasimo nepoželjnom osobom u KS-u", naglašava se u Deklaraciji koja je jednoglasno usvojena na sjednici Skupštine KS.

XS
SM
MD
LG