Linkovi

Hamnei: Nema ništa loše u sporazumu sa Zapadom o nuklearnom programu


Ali Hamnei
Ali Hamnei

Iranski vrhovni vjerski lider Ali Hamnei rekao je u nedjelju da je sporazum sa Zapadom o nuklearnom program Teherana moguć ako nuklearna infrastruktura zemlje ostane netaknuta, usred zastoja između Teherana i Washingtona u nastojanju da se oživi sporazuma o nuklearnom programu iz 2015. godine.

Višemjesečni indirektni razgovori između Teherana i Washingtona o spašavanju nuklearnog sporazuma sa šest velikih sila su obustavljeni od septembra prošle godine, a obje strane optužuju jedna drugu da postavljaju nerazumne zahtjeve, izvještava Reuters.

Oprezno davanje zelenog svjetla od strane ajatolaha Alija Hamneija dolazi nekoliko dana nakon što su i Teheran i Washington demantovali izvještaj da se približavaju prelaznom sporazumu prema kojem će Iran zaustaviti svoj nuklearni program u zamenu za ublažavanje sankcija.

"Nema ništa loše u sporazumu (sa Zapadom), ali infrastrukturu naše nuklearne industrije ne treba dirati", rekao je Hamnei, prenose državni mediji.

Portparol američkog State Departmenta odbio je konkretan komentar na Hamneijevu izjavu, ponovivši stav Bidenove administracije da su Sjedinjene Države "privržene stavu da nikada ne dozvole Iranu da dođe u posjed nuklearnog oružja".

"Vjerujemo da je diplomatija najbolji način da se taj cilj postigne na provjerljivoj i trajnoj osnovi, ali predsednik je također bio jasan da nismo isključili nijednu opciju", rekao je on, aludirajući na mogućnost vojne akcije.

Sporazum iz 2015. ograničio je aktivnost Irana u obogaćivanju uranijuma kako bi se otežao razvoj nuklearnog oružja, u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Tadašnji američki predsjednik Donald Trump povukao se iz sporazuma 2018. godine i ponovo uveo sankcije koje su osakatile iransku ekonomiju, pa je Teheran počeo da postepeno krši ograničenja predviđena sporazumom što je oživjelo strahove SAD, Evrope i Izraela da bi mogao da dođe u posjed nuklearnog oružja.

Ponavljajući godinama zvanični stav Irana, Hamnei je rekao da Islamska Republika nikada nije pokušavala da napravi nuklearnu bombu.

"Optužbe o tome da Teheran teži da dođe u posjed nuklearnog oružja su laž i oni to znaju. Mi ne želimo nuklearno oružje zbog naših vjerskih uvjerenja. Inače oni (Zapad) to ne bi mogli da ga zaustave", rekao je Hamnei.

Hamnei, koji ima posljednju riječ o svim državnim pitanjima, rekao je da nadležne institucije u zemlji treba da nastave da rade sa agencijom UN za nuklearnu energiju nuklearnim nadzorom UN "u okviru zaštitnih mjera".

Međutim, Hamnei je pozvao iranske vlasti da ne popuste pred "prekomjernim i lažnim zahtjevima" Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), dodajući da se mora poštovati zakon koji je iranski parlament usvojio 2020. godine.

Prema zakonu, Teheran će suspendovati inspekcije IAEA svojih nuklearnih lokacija i pojačati obogaćivanje uranijuma ako ne budu ukinuti sankcije.

Prošlog mjeseca IAEA je izvijestila o ograničenom napretku u vezi sa spornim pitanjima sa Iranom, uključujući ponovno instaliranje opreme za nadgledanje koja je prvobitno postavljena u skladu sa sporazumom iz 2015, a koja je uklonjena prošle godine po nalogu Teherana.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG