Linkovi

Hamas pogubio pet Palestinaca u Gazi


Map of Israel, Gaza and the West Bank
Map of Israel, Gaza and the West Bank

Islamisti Hamasa, vladajući u Gazi, pogubili su u nedjelju pet Palestinaca, od kojih dvojicu pod optužbom za špijunažu za Izrael koja je datirala iz 2015. i 2009. godine, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Pogubljenja u zoru, vješanjem ili strijeljanjem, bila su prva na palestinskom teritoriju od 2017. Prošli slučajevi izvršenja smrtne kazne u Gazi izazvali su kritike skupina za ljudska prava.

U priopćenju ministarstva nisu navedena puna imena nijednog od osuđenih muškaraca. Rečeno je da su trojica osuđena za ubojstvo.

Dvojica osuđenih špijuna, 44 i 54 godine, dali su Izraelu informacije koje su dovele do ubojstva Palestinaca, navodi se.

Ured izraelskog premijera, koji nadzire obavještajne službe zemlje, odbio je komentirati.

"Kazna je izvršena nakon okončanja svih zakonskih postupaka. Rješenja su bila pravomoćna, s obvezom na izvršenje, nakon što su svi osuđeni dobili puno pravo na obranu", navodi se u priopćenju.

Reuters to nije mogao odmah potvrditi.

Palestinske i međunarodne skupine za ljudska prava osudile su smrtnu kaznu i pozvale Hamas i Palestinske vlasti, koje imaju ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael, da prekinu s tom praksom.

Palestinski zakon kaže da predsjednik Mahmoud Abbas ima posljednju riječ o tome mogu li se izvršiti pogubljenja. Ali on nema učinkovitu vladavinu u Gazi.

Otkako je islamistički Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom od Abbasa 2007., njegovi su sudovi osudili desetke Palestinaca na smrt, a do sada su pogubili 27, prema skupinama za ljudska prava.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG