Linkovi

Rezbari tikve da zabavi djecu i obuče beskućnike


Rezbari tikve da zabavi djecu i obuče beskućnike
Rezbari tikve da zabavi djecu i obuče beskućnike

Običaj rezbarenja tikava koje svijetle u noći pred Svi Svete vrlo je star, ali ga je jedan Amerikanac iskoristio u humanitarne svrhe

Jednom godišnje, na zadnji dan oktobra, Amerikanci kažu svojoj djeci da bez straha uzmu ponudjene slatkiše od stranaca. Djeca idu od vrata do vrata u kostimima i zahtijevaju slatkiše, ili će se opasno poigrati sa susjedima...A jednom godišnje, u to isto vrijeme, jedan veliki momak,i sam dijete u srcu, posveti se jednoj drugog tradiciji Noći vještica: rezbarenju tikava.On živi u Pittsburghu, savezna država Pennsylvania i zove se Joel Keefer.

Američka djeca se vole oblačiti u raznorazne kostime jednom godišnje, na Haloween, i iće od susjeda do susjeda predveče tražeći slatkiše. Stari običaj, komercijaliziran u novije doba, pa ipak zabava za djecu. No, Joel Keefer ima vlastitu tradiciju Haloweena.

Ja kupujem ogromne bundeve, onda ih na terasi rezbarim, i osvjetlim ih svijećama iznutra, da se djeca mogu diviti...i plašiti, smije se Joel.

On kaže da mu djeca svih uzrasta govore da se uvijek sjećaju njegovih rezbarenih bundeva.
Te bundeve istinski privlače publiku.

Moji susjedi žele da im damjemo subvenciju za kupovinu slatkiša, jer im dolazi puno više djece na vrata, nego što bi da nije mojih tikava, smije je Joel.

Već gotovo dva desetljeća , gospodin Keefer rezbari tikve za djecu u susjedstvu. Prva bundeva je težila preko 200 kilograma, a ove godine najteža je, vjerovali ili ne, teška 637 kila!

Uvijek tražim onu s najljepšim, najširim licem... To je meni platno da izrezbarim nešto prelijepo.

Keefer voli ovo doba godine, ali on sam ne uzgaja bundeve.

Nemam ja vremena za to. Bundeve uzgajaju stručni farmeri, koji to znaju, u mjestu Canfield, Ohio...Tako on vozi gotovo 240 kilometara do Ohio-a i nazad, a onda mu treba 7 momaka, kamion, i viljuškar da se ogromne tikve dobace i stave na njegovu terasu. Sve to košta....

Kada radite nešto humanitarno, ili za zabavu, onda ne marite za novac. Ako razmišljate samo o novcu, onda puno toga nije moguće. Ako stalno pazite na ograničen budžet,
nikada ne biste na primjer imali ovakvu bundevu. Jer one nisu jeftine...


Ovo je ipak više nego puka zabava za susjedstvo. Ovo je i pružiti nešto zajednici, Keefer naime planira tražiti od odraslih koji se slikaju s njegovim bundevama da ove godine daju donacije, kojima će se kupiti topla odjeća za beskućnike.

Moja kompanija, Keelan Brothers Tree Services, će dati isto toliko koliko skupimo od tikava.

Potreban je cijeli tim da se tikva očisti i izrezbari, ali svi pomažu...

Ovo je zabavno, kao da sam ponovno dijete. Čistim tikvu, sva se umažem...Super !, kaže susjedica Dana Riggs sa osmijehom.

Najnevjerovatnij dio je da ljudi z cijeloga grada dolaze svake godine, voye se ponekad satima, da vide šta smo pripremili..., zaključuje Keefer.

A ove godine su pripremili veliku zabavu i dobrobit za zajednicu. Tradicija Haloween-a je postala veća nego sam praznik, radi jednog velikog čovjeka velikog srca , i velikih tikava...
XS
SM
MD
LG