Linkovi

Haley najavila predsjedničku kampanju, izazivajući Trumpa


Izbori 2024, Republikanci
Izbori 2024, Republikanci

Nikki Haley, bivša guvernerka Južne Karoline i ambasadorica Ujedinjenih naroda, objavila je u utorak svoju kandidaturu za predsjednicu, čime je postala prvi veliki izazov bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu za nominaciju republikanaca 2024. godine.

Saopštenje, dostavljeno u video snimku, označava lice bivše zvaničnice Trampovog kabineta, koja je prije dvije godine rekla da neće izazvati svog bivšeg šefa za Beijlu kuću 2024.

Ali se predomislila poslednjih mjeseci , navodeći, između ostalog, ekonomske probleme u zemlji i potrebu za "promjenom generacija", naglašavajući godine 76-godišnjeg Trumpa.

„Trebalo bi da znate ovo o meni. Ne trpim nasilnike. A kada im vratite, više ih boli ako nosite štikle”, rekla je Hejli. “Ja sam Niki Haley i kandidujem se za predsjednika.”

Haley, 51, prva je u dugom nizu republikanaca od kojih se očekuje da će pokrenuti kampanje za 2024. godinu u narednim mjesecima. Među njima su guverner Floride Ron DeSantis, bivši potpredsjednik Mike Pence, bivši državni sekretar Mike Pompeo i senator Tim Scott iz Južne Karoline.

Predsjednik Joe Biden rekao je da namjerava tražiti reizbor 2024. godine, odugovlačeći proglašenje svog natjecanja za demokratsku nominaciju.

Haley se redovno hvalila svojim iskustvom u prkošenju političkim očekivanjima, govoreći: "Nikada nisam izgubila izbore i neću ni sada da počnem".

Ako bude izabrana, Haley bi bila prva predsjednica u zemlji i prva predsjednica SAD-a indijskog porijekla.

Kćerka indijskih imigranata, Haley je odrasla trpeći rasistička ismijavanja u malom gradu u Južnoj Karolini i dugo je spominjala taj utjecaj na njen lični i politički put.

Bila je računovođa kada je pokrenula svoju prvi pohod na javnu funkciju, porazivši najdugovječnijeg člana Kongresa iz Južne Karoline 2004. Tri mandata kasnije i uz malo priznanja u cijeloj državi, Haley je pokrenula dugotrajnu kampanju za guvernera protiv velikog polja iskusnih političara.

Dobila je brojne pohvale visokog profila, uključujući od sadašnjeg guvernera Južne Karoline, Marka Sanforda, i bivšeg guvernera Aljaske Sare Palin, miljenice partije.

Svojom pobjedom 2010., Haley je postala prva žena i guverner manjine Južne Karoline - i najmlađa u zemlji sa 38 godina. Zaslužila je mjesto za govor na Republičkoj nacionalnoj konvenciji 2012. i dala je odgovor GOP-a na stanje Unije predsjednika Baracka Obame 2016. godine.

Odlučujući trenutak Haleyinog vremena guvernera došao je nakon ubistava devet crnih župljana u crkvi u Čarlstonu 2015. od strane bijelca koji na slici kako drži zastave Konfederacije.

Bivša ambasadorica UN-a Nikki Haley govori tokom Republičke nacionalne konvencije iz Andrew W. Mellon Auditorium u Washingtonu, ponedjeljak, 24. avgusta 2020. (AP Photo/Susan Walsh)
Bivša ambasadorica UN-a Nikki Haley govori tokom Republičke nacionalne konvencije iz Andrew W. Mellon Auditorium u Washingtonu, ponedjeljak, 24. avgusta 2020. (AP Photo/Susan Walsh)

Godinama se Haley odupirala pozivima da ukloni zastavu Konfederacije sa područja Statehousea, čak je i namjeru rivala za njeno uklanjanje označila kao očajnički trik. Ali nakon masakra i uz podršku drugih vodećih republikanaca, Haley se zalagala za zakon o uklanjanju zastave. To je došlo manje od mjesec dana nakon ubistava.

Na predsjedničkim predizborima 2016., Haley je bila prva pristalica senatora s Floride Marca Rubija, a kasnije je prešla senatoru iz Teksasa Ted Cruzu. Na kraju je rekla da će podržati stranačkog kandidata.

Ubrzo nakon Trumpove pobjede, pozvao je Haley za svog ambasadora u UN-u, što je nagradilo Henryja McMastera, potguvernera koji je bio prvi izabrani zvaničnik u cijeloj državi koji je podržao Trumpovu kampanju 2016. Haleyin odlazak otvorio je put McMasteru da se popne na mjesto guvernera koje je tražio, nakon što je sedam godina ranije izgubio na predizborima od Haley.

Svojom potvrdom u Senatu, Haley je postala prva Američka Indijka u predsjedničkom kabinetu.

Tokom svog skoro dvogodišnjeg mandata, Hejli se povremeno svađala sa drugim zvaničnicima administracije dok je jačala svoju javnu ličnost.

Jedan od njenih najupečatljivijih trenutaka kao ambasadorice UN-a dogodio se 2018. godine nakon što je direktor Nacionalnog ekonomskog savjeta Larry Kudlow sugerirao da je Haley pretrpjela "trenutnu konfuziju" kada je rekla da su sankcije Rusiji neizbježne.

„Uz dužno poštovanje, ne dam se zbuniti“, odgovorila je. Prva polovina citata postala je naslov njenih memoara iz 2019.

Njen odlazak s posla kasnije te godine podstakao je spekulacije da će izazvati Trumpa 2020. ili zamijeniti Pencea na listi. Nije uradila ni jedno ni drugo.

Umjesto toga, Haley se vratila u Južnu Karolinu, gdje je kupila dom u bogatoj enklavi Kiawah Island, pridružila se upravnom odboru proizvođača aviona Boeing Co., pokrenula se u govorničkom krugu i napisala dvije knjige, uključujući memoare.

Nakon pobune 6. januara 2021., Haley je u početku sumnjala u Trumpovu političku budućnost, ali je rekla da ga neće izazivati 2024. Kasnije je promijenila kurs, navodeći među svojim razlozima inflaciju, kriminal, drogu i "spoljnu politiku u neredu", za razmatranje kampanje za Bijelu kuću.

Tokom svog boravka u Južnoj Karolini prošlog mjeseca, Trump je rekao za WIS-TV da je Haley zvala da traži njegovo mišljenje o kandidaturi za predsjednika. Trump je istakao njeno ranije obećanje da se neće kandidovati protiv njega, ali je rekao da nije pokušavao da je zaustavi.

"Rekla je da se nikada neće kandidovati protiv mene jer sam bio najveći predsjednik, ali ljudi mijenjaju svoja mišljenja i mijenjaju ono što im je u srcu", rekao je Trump. „Pa sam rekao, ako tvoje srce to želi, moraš to da uradiš.”

XS
SM
MD
LG