Linkovi

Lak za nokte u skladu s propisima islama


Arapkinje su na glasu po svojim ritualima ljepote, od kose, frizure, do noktiju, čak plastične operacije. Bejrut, glavni grad Libanona, ima više od stotinu salona za njegu ruku i noktiju. Za muslimanke, koje žive po nauku svoje vjere, lakirani nokti za vrijeme molitve oduvijek su bili haram, zabranjeni. Ali sada postoji halal lak za nokte, lak za nokte napravljen u skladu s propisima islama, koji pravovjernim muslimankama dopušta da i one uživaju u popularnoj umjetnosti lakiranja noktiju.

Da bi kupila halal lak za nokte, May Hasbini je morala voziti sat vremena do Bejruta. U lučkom gradu Saidi, May vodi dobrotvornu organizaciju koja nudi strukovno obrazovanje ženama s niskim prihodima. Za novi je proizvod čula u vijestima i kupila je sedam bočica halal laka za nokte, da bi ga isprobala u kozmetičkom salonu svoje organizacije.

Islamski propisi zahtjevaju da se u ritualnom pranju (wudu) prije molitve operu lice i ruke; voda mora dotaknuti apsolutno svaku površinu na njima. Sve što sprečava da voda dotakne kožu ili nokte mora biti odstranjeno prije wudua, a to za žene koje nose lak na noktima, kaže May, može biti dosta posla.


“Kad izlazimo van, bilo gdje, na večeru, primjerice, ili na vjenčanje ili je neka druga svečana prilika i zgoda, stavljamo lak na nokte, ali ga, prije ritualnog pranja, moramo skidati prije svake molitve, poslije ponovno nanositi. S ovim novim laktom za nokte, mislim da ćemo riješiti taj problem.”


Međunarodna kozmetička kompanija Inglot bila je prva koja je, prije pet godina, kreirala i na tržište izbacila lak za nokte koji je propusan na vodu.

Nedavno je jedan šeik u Kaliforniji proizvod certificirao kao halal, što znači da je dozvoljen za vrijeme molitve. Otada, kaže direktorica Inglota Maya Morley-Kirk, halal lak za nokte postao je pravi bestseller, u velikoj je potražnji među ženama od Egipta do Iraka do Saudijske Arabije.


“I ženama koje nose hidžab i potpuno su pokrivene, i onima koje nisu nego hidžab nose s običnom odjećom, tjedna i dnevna rutina uljepšavanja jako je važna.”


U jednom salonu u Bejrutu, popularnost halal laka za nokte je očita - mušterije ga koriste i u manikiranju i u pedikiranju.

Aya Fakih, praktična muslimanka, vjeruje da vjera i ljepota ne isključuju jedno drugo.


“Žena može istovremeno i izgledati dobro, mariti za svoj izgled, i moliti se, zašto ne?”


Ali šeik Ahmad Darwish al-Kurdi, sudac sunitskog vjerskog suda u Bejrutu, kaže da je Kuran vrlo konkretan kad je riječ o ritualu pranja.


“Etičko, vjersko pravilo je sljedeće – voda mora dotaknuti svaki dio tijela koji se mora oprati prije molitve, čak i ako je tako mali kao vrh igle...inače, ritualno pranje nije važeće.”


Halal lak za nokte proizvodi se u 68 boja; u Bejrutu bočica košta 15 dolara. Tržište za halal kozmetičke proizvode vrijedno je više od 5 milijardi dolara. Sa halal lakom za nokte, Inglotu će zacijelo pripasti lijepi dio tog tržišta.
XS
SM
MD
LG