Linkovi

Hakovane internet stranice Vlade Ukrajine


Ilustracija
Ilustracija

Masovni cyber napad, sa porukom upozorenja Ukrajincima da se "plaše i očekuju najgore", pogodio je internet stranice Vlade Ukrajine u četvrtak uveče. Neki od vladinih web servisa nisu dostupni ni u petak ujutro, a Kijev je otvorio istragu o napadu.

"Kao rezultat masovnog hakerskog napada, siteovi Ministarstva spoljnih poslova i niza drugih vladinih agencija privremeno ne rade. Naši stručnjaci već rade na obnavljanju rada IT sistema", napisao je u petak na Facebooku portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova izjavio je Reutersu da je prerano da se kaže ko bi mogao da stoji iza napada, ali je rekao da je Rusija stajala iza sličnih napada u prošlosti.

"Prerano je za izvođenje zaključaka, ali postoji duga evidencija o ruskim (cyber) napadima na Ukrajinu u prošlosti", rekao je on.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev Reutersa za komentar. Rusija je ranije negirala da stoji iza cyber napada na Ukrajinu.

Šta je pisalo u poruci hakera?

Cyber napad, koji je, između ostalih, pogodio Ministarstvo spoljnih poslova, kabinet ministara i savjet za bezbjednost i odbranu, dolazi u trenutku kada Kijev i njegovi saveznici upozoravaju na mogućnost ruske vojne ofanzive na Ukrajinu.

AFP prenosi da je na siteru Ministarstva spoljnih poslova ranije u petak bila prikazana poruka na ukrajinskom, ruskom i poljskom jeziku - poruka Ukrajincima da su "njihovi lični podaci izbrisani" i da su "sve informacije o njima postale javne", uz upozorenje da se "plaše i očekuju najgore".

Ukrajinske bezbjednosne službe saopštile su 14. januara da nisu procurili lični podaci.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG