Linkovi

Hakovana web stranica Ministarstva finansija BiH


O hakerskom napadu obaviještena je Državna agencija za istrage i zaštitu(SIPA) te državna Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA), navode iz ministarstva. Ministar Vjekosav Bevanda od agencija traži da se počinioci pronađu.

Bevanda je medijima poslao nekoliko fotosadržaja za koje tvrdi da su uploadovani na zvaničnu web stranicu Ministarstva nakon napada.

One of images uploaded by hackers to web site of Bosnian ministry of finance
One of images uploaded by hackers to web site of Bosnian ministry of finance

"S obzirom na to da se na web stranici vrijeđaju druge države, njihovi predstavnici i narodi uz prijeteće i uvredljive nacionalistčke poruke, ministar financija i trezora BiH zatražio je hitnu istragu o ovom neprijatnom slučaju, a obavještena je i kompanija koja održava server i web stranicu Ministarstva financija i trezora BiH.", stoji u kratkom saopštenju iz Ministarstva finansija.

Web stranica je žargonom hackera "defaceovana" a umjesto na sadržaje ministarstva adresa mft.gov.ba je vodila na internet mjesto koje je prikazivalo više fotografija sa oznakama Oslobodilačke vojske Kosova te propagandne albanske nacionalističke materijale.

Prema fotografijama koje je Ministarstvo dostavilo medijima radi se o akciji četvorice albanskih hakera sa imenima Dr.Injection, Individ H4ck, General Al i Mr.Virus.

U trenutku pisanja ove vijesti stranica ministarstva još je bila van funkcije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG