Linkovi

Hakeri provalili u iransku mrežu za atomsku energiju


FILE PHOTO: A man types on a computer keyboard in this illustration picture taken Feb. 28, 2013.
FILE PHOTO: A man types on a computer keyboard in this illustration picture taken Feb. 28, 2013.

Iranska organizacija za atomsku energiju priopćila je u nedjelju da je hakerska skupina provalila u mrežu podružnice i imala slobodan pristup njezinom sustavu e-pošte.

Priopćenje objavljeno u nedjelju opisuje sadržaj u e-porukama kao "sadrži tehničke poruke i rutinske i stalne svakodnevne razmjene".

Ovo dolazi nakon što je anonimna hakerska skupina koja sebe naziva Black Reward preuzela odgovornost za provalu i rekla da je objavila slike iranskih nuklearnih postrojenja i najmanje 50 gigabajta informacija iz iranske organizacije za atomsku energiju.

Black Reward je također objavio podatke o identitetu i podatke o plaćama inženjera i zaposlenika Iran Atomic Energy Production and Development Company, kao i putovnice i vize iranskih i ruskih stručnjaka koji rade u elektrani Bushehr.

Skupina je od Teherana zahtijevala oslobađanje političkih zatvorenika uhapšenih u nedavnim prosvjedima širom zemlje.

Prosvjede diljem zemlje izazvala je smrt Mahse Aminija. Sredinom rujna uhapsila ju je iranska policija za moral i umrla je u pritvoru tri dana kasnije. Amini, 22, uhapšena je zbog navodnog kršenja strogih pravila odijevanja za žene.

Iranska vlada tvrdi da je Amini doživjela srčani udar i da nije bila maltretirana. Njezina je obitelj rekla da u povijesti nije imala problema sa srcem te da je na njezinu tijelu bilo modrica i drugih znakova premlaćivanja i zlostavljanja.

U ovom izvještaju korištene su informacije iz Associated Pressa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG