Linkovi

Premijer Haitija smijenio tužioca koji je htio da ga optuži za ubistvo predsjednika


Premijer Haitija Ariel Henry
Premijer Haitija Ariel Henry

Premijer Haitija Ariel Henry smijenio je državnog tužioca koji je htio da ga optuži za učestvovanje u ubistvu predsjenika Jovenel Moisea.

Moise je ubijen 7. jula u svojoj kući u Port-au-Princeu, a Haiti je poslije toga upao u ustavnu i političku krizu.

Hnery, inače neurohirurg i umjereni političar koga je Moise imenovao za premijera nekoliko dana pred smrt, želio je da postigne konsenzus između različitih političkih frakcija.

Tužilac Bed-Ford Claude​ je prethodno objavio da je Hnery dva puta razgovarao sa čovjekom za koga se vjeruje da je glavni organizator ubistva Moisea, isto veče kada je ubijen.

Glavni osumnjičeni, zaposleni u Ministarstvu pravde, je u bjekstvu.

Hnery je odbio da komentariše ove optužbe i sve nazvao politikanstvom.

Claude je pisao sudiji koji nadgleda istragu da želi da optuži Hneryja u slučaju ubistva Moisea, kao i da se premijeru ne dozvoli da napusti zemlju zbog "ozbiljnih indicija da je umiješan u likvidaciju predsjednika".

Zbog ustava Haitija, koji predviđa da glavnog tužioca bira i smjenjuje predsjednik, nije jasno da li Henryjeva odluka važi.

Kancelarija zaštitinika građana na Haitiju pozvala je Henryja da podnese ostavku. On je na Twitteru odgovorio da ga ništa neće odvratiti od posla koji treba da obavi.

Ranije je objavio da su politčke partije na Haitiju postigle dogovor o formiranju prelazne vlade do održavanja predsjedničkih izbora.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG