Linkovi

Haiti poslije zemljotresa: Djeca nemaju šta da jedu


Dijete povređeno u zemljotresu
Dijete povređeno u zemljotresu

Mnogi koji su preživjeli zemljotres na Haitiju, u kojem je stradalo više od 2.200 ljudi, sada strahuju za budućnost svoje djece i da li će moći da im priušte osnovne stvari. Procjenjuje se da je trenutno ugroženo više od pola miliona maloljetnika.

Zemljotres magnitude 7,2 uništio je infrastrukturu, puteve, oko 130.000 kuća, a stanovnici najsiromašnije zemlje na zapadnoj hemisferi žive u neizvjesnosti.

U trenutku kada se zemljotres dogodio, Lavli Žan, bila je u bolnici u Le Kajeu sa svojom bebom od tri dana, koja se liječila od infekcije. Le Kaje je mjesto koje je najžešće pogođeno zemljotresom, a u trenutku potresa Žan je pozvala muža da uzme dijete i da pobegnu iz bolnice.

"Zemlja se tresla, ja sam plakala i bila prestravljena", rekla je 24-godišnjakinja. I muž i beba su preživjeli, a kuća im je uništena.

Ali, problemi za ovu porodicu, koja živi od poljoprivrede, su tek počeli.

Njhovo selo je bilo zatrpano klizištem, a potom su pale i jake kiše koje je uzrokovala tropska oluja Grejs. Zasadi krompira i juke su potpuno propali, što znači da je ova porodica ostana maltene bez hrane. Više od deset drugih porodica reklo je Reutersu da strahuje za budućnost iz istih razloga.

Stanovnici Haitija žive u šatorima nakon što su im uništene kuće
Stanovnici Haitija žive u šatorima nakon što su im uništene kuće

UNHCR procjenjuje da je više od pola miliona djece ugroženo posljedicama zemljotresa u kojem je povrijeđeno više od 12.000 ljudi, a 344 se i dalje vodi kao nestalo.

Oporavak poslije zemljotresa u mnogome su otežale poplave i oštećeni putevi, zbog čega rastu tenzije u najpogođenijim područjima. Proteklih dana su se dogodile pljačke kamiona sa humanitarnom pomoći.

Na jugu Haitija stotine poljoprivrednika živi u šatorima jer su im kuće srušene, a njive uništene.

Zalihe vode i hrane su ograničene, a djeca su gladna i bolesna, rekla je Evelija Mišel, majka petoro djece. Imaju groznicu, infekcije i osip.

"Nemamo vodu da ih okupamo, da budu čisti", kaže Mišel.

Ona kaže da su njena starija djeca samostalno otišla u drugo selo da traže hranu.

"Nisu me ni pitali da li smiju da idu. Jednostavno su otišli jer su gladni".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG