Linkovi

Haiti: Novorođenčad ugrožena lošom prehranom


Danijela Luc, majka
Danijela Luc, majka

Dvadesetogodišnja Daniela Luc je postala majka. Dobila je prvo dijete, curicu, prije mjesec dana ovdje u Daihatsu u Port-au-Princeu. Kao i 30 drugih majki koje su rodile u ovom kampu nakon zemljotresa, Daniela Luc će moći ispričati jako zanimljivu priču svojoj kćerki kada odraste.

"Pričat ću joj kako je rođena u teško vrijeme, poslije zemljotresa, ispod šatora.", kaže Daniela.

Nutricionisti su zabrinuti za novorođenčad koja žive u kampovima. Istraživanja su pokazala da je dobra prehrana u prva 24 mjeseca ključna za razvoj djeteta. Nakon zemljotresa na Haitiju prehrana djece se pogoršala.

Kathryn Bolles radi za humanitarnu grupu "Sačuvajmo djecu".

"Najbolje što majka može učiniti za dijete je da ga hrani samo svojim mlijekom. Haiti je i prije zemljotresa imao malu stopu dojenja.", kaže Bolleseova.

Šator za djecu
Šator za djecu

Čak i prije zemljotresa djeca Haitija su imala lošu prehranu. Mnoge obitelji su preživljavale na jednom obroku dnevno.

Haićanska vlada i neprofitne organizacije su osnovale šator za djecu. Cilj je ohrabriti što više majki da doje svoju djecu. Julia Bonhonette je savjetnica za prehranu u šatoru za djecu u Daihatsu.

"Problem imamo s majkama koje ne žele dojiti djecu. Savjetujemo im to jer je dobro za njihovo dijete. Ako majka i dalje ne želi dojiti, onda im pribavljamo obično mlijeko."

Kathryn Bolles tvrdi da je više razloga što se Haićanke boje dojenja.

"Mnoge se pribojavaju da im mlijeko poslije zemljotresa nije kao prije. Neke misle da im je mlijeko pretoplo, ili da ga nema dovoljno. Neke čak misle da je njihovo mlijeko loše, i da bi moglo naškoditi djetetu.", kaže Bollesova.

Savjetnici rade individualno sa svakom majkom kako bi ih nagovorili da doje.

Dnevno samo jedan obrok
Dnevno samo jedan obrok

U kampu i starija djeca imaju prehrambenih problema. Službenici navode da ima 11 000 ljudi koji tu žive. Od njih dvije tisuće su djeca. Grupa dječaka od deset godina, kaže da obično jedu jedan obrok dnevno, zdjelu riže ili kukuruza, bez mesa i povrća.

Nutricionista Jean Baker iz Centra za prehranu kaže da bi takva prehrana mogla loše utjecati na djecu te dobi koja ulaze u period bržeg rasta.

XS
SM
MD
LG