Linkovi

Posjet američkog ministra obrane Kini prijateljski, ali bez skrivanja razlika


Posjeta američkog ministra obrane Chuck Hagel-a Kini je ove nedjelje bacila svjetlo na sve sve veće napore izmedju dvije zemlje da se ojačaju medjusobne vojne veze, usprkos sve većim regionalnim sporovima. No posjet je takodjer ukazao i na neke od oštrih razlika.

Prva posjeta ministra odbrane Chucka Hagela Kini nije prošla bez ozbiljnih rasprava, ali u prijateljskom tonu, a uključivala je i posjetu prvom kineskom nosaču aviona i susret sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom. Dvije strane su razmatrale unaprijedjenje saradnje, ali su zadržale čvrste stavove oko teritorijalnih nesuglasica u regionu.

Ministar Hagel je direktno osudio odluku Pekinga da krajem prošle godine proglasi zonu zračne odbrane nad spornim otočjem u istočnom Kineskom moru, na koja i Japan polaže pravo.

Svaka zemlja ima pravo da uspostavi zonu zračne odbrane, ali ne da to uradi unilateralno, bez saradnje i bez konsultacija. To samo pojačava tenzije, nesporazume, i konačno može dovesti do opasnog konflikta., kazao je američki ministar obrane.

Kineski minister odbrane, general Chang Wanquan odgovorio je istom mjerom, rekavši da su teritorijalna pitanja od ključnog interesa za Kinu.

Po ovom pitanju mi nećemo previti kompromis niti ustupke, nema trgovine i ni najmanje narušavanje zone neće biti dozvoljeno.

Na kineskom nacionalnom Univerzitetu za odbranu, minister Hagel je razgovarao sa oficirima o tome koliko je transparentnost važna kao put da se izbjegavaju nesporazumi.

Tokom razgovora, jedan od oficira je izrazio zabrinutost da Washington zauzima strane u regionu, kako bi izazivao tenzije i blokirao kineski vojni uspon. Washington negira da pokušava da oslabi Kinu. Ali Jonathan Polack iz institucije Brookings, kaže da Amerika jeste malo tvrdju liniju kad se radi o regionalnim problemima, i dodaje:

Od američkih zvaničnika uporno dolaze nekonzistentne izjave - u jednu ruku osjeti se nastojanje da se odrede i unaprijede šanse za osmišljene odnose izmedju dvije armije oz dvije zemlje, koji bi vodili proširenju saradnje na odredjenim područjima, dok istovremeno pojačavaju pritisak u stvarima za koje KInezi kažu da neće popustiti.


Ipak, analitičari podsjećaju da su u posljednjih nešto vise od godinu dana, postignuti krupni iskoraci. Ovo je bio treći susret američkog ministra odbrane sa njegovim kineskim kolegom otkako su obojica stupila na dužnost. A dvije vojske održale sui nekoliko zajedničkih manevara od prošle godine naovamo.
XS
SM
MD
LG