Linkovi

Sakib Softić predao zahtjev za reviziju presude


Međunarodni sud pravde
Međunarodni sud pravde

Pravni tim je predao zahtjev za reviziju presude Međunarodnom sudu pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Zahtjev je predao Sakib Softić kao agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde, te pravnici koji su radili na zahtjevu.

Srpska strana smatra da Softić nema legitmitet podnošenja zahtjeva, a suprotno tvrde bošnjački političari. Odluku o tome će u narednom periodu donijeti sudije Međunarodnog suda pravde.

Predaja zahtjeva je uslijedila nakon što je danas prekinuta vandredna sjednica Predsjedništva BiH koju je sazvao predsjedavajući Mladen Ivanić.

Razumne odluke

Ivanić je obrazložio razloge prekida sjednice Predsjedništva. Naveo je da bošnjački član Bakir Izetbegović nije bio za to da se odlučuje zahtjevu za reviziju i napustio je sjednicu, a za njim, kao suzdržan, i hrvatski član Dragan Čović.

Da se glasalo, Izetbegović bi bio za podnošenje zahtjeva, Ivanić protiv, a Čović suzdržan.

„Ja se bojim da smo ovim ušli u jednu ozbiljnu krizu”, kazao je Ivanić.

On zamjera Izetbegoviću što se podnošenju zahtjeva nije razgovaralo u institucijama BiH, odnosno Predsjedništvu, već na neformalnom sastanku kojeg su organizovale nevladine organizacije.

Naveo je i da je veliko pitanje kako će se sve odraziti u narednom periodu i da li će zasjedati članovi Predsjedništva.

„Nije realno u skorije vrijeme sazvati sjednicu Predsjedništva”, dodao je Ivanić.

Izetbegović i Ivanić: Bez sjednica u skorije vrijeme
Izetbegović i Ivanić: Bez sjednica u skorije vrijeme

Od drugih predstavnika vlasti Republike Srpske (RS) očekuje da donesu razumne odluke. Na pitanje hoće li se političari iz RS povući iz institucija BiH, Ivanić je kazao da će Savez za promjene o tome očitovati na sjednici Narodne skupštine RS najavljenoj za ponedjeljak.

„Nerealno je očekivati da će se stvari nastaviti kao da se ništa nije desilo”, rekao je Ivanić.

Dodao je kako će Međunarodni sud pravde obavijestiti o tome da se odluka o zahtjevu za reviziju presude nije donijela u Predsjedništvu.

Povjerenje na istini

Petnaestak minuta poslije Ivanića, javnosti se obratio Izetbegović, rekavši da se samo na istini može graditi povjerenje na Balkanu.

„Ništa me ne plaši. Smatram da sam na pravom putu istine i pravde”, kazao je on.

Dodao je da sve što radi je u skladu sa Ustavom BiH i Poslovnikom o radu Predsjedništva. O krizi koja se najavljuje, odgovorio je da se uopće ne smatra krivim, a za što ga optužuju političari iz RS i Srbije. Dodao je da se radi o zamjeni teza, odnosno da krizu proizvode predstavnici RS.

Poručio im je da „kvalitetnije razmisle o svojim postupcima”.

Na pitanje zbog čega se u posljednji tren predaje zahtjev za reviziju presude, Izetbegović je samo rekao da „krunski dokazi” proizilaze iz procesa protiv Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske RS.

BiH je podnijela Međunarodnom sudu pravde tužbu protiv Srbije, smatrajući je odgovornom za genocid počinjen u BiH.

Presudom, koja je objavljena 2007. godine, Srbija je oslobođena od optužbe za direktne odgovornosti počinjenja genocida u Srebrenici uz obrazloženje da preko svojih organa i zvaničnika u tome nije učestvovala.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG