Linkovi

Srbijanski predsjednik Tadić potvrdio da je na Fruškoj Gori uhićen Goran Hadžić


Tadić na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji objavljuje Hadžićevo uhićenje
Tadić na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji objavljuje Hadžićevo uhićenje

Glavni haaški tužitelj Brammertz rekao da dogovori oko Hadžićeva izručenja traju i da se njegovo prebacivanje u den Haag očekuje unutar nekoliko dana

Srbijanski predsjednik Boris Tadić je, na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji u Beogradu, potvrdio da je na Fruškoj gori uhićen posljednji haaški bjegunac Goran Hadžić, vođa srpske pobune u istočnoj Slavoniji. Posljednjeg haaškog bjegunca uhitila je srbijanska obavještajna agencija BIA, kazao je predsjednik Srbije koji je opovrgao sve informacije i nagađanja da je Srbija cijelo vrijeme znala gdje se Hadžić skriva, jednako kao što nije znala gdje je pribježište pronalazio Ratko Mladić.

Podsjećajući kako su se nakon nedavnog uhićenja Ratka Mladića pojavile informacije u medijima i djelu javnosti da je Srbija skrivala Mladića i da je godinama znala gdje se on nalazi, Tadić je naveo kako je ta informacija bila neistinita dodavši kako, na osnovu tog vrlo lošeg iskustva, želi preduhitriti sve moguće spekulacije o Hadžiću. ''Srbija nije znala gdje se nalazi Goran Hadžić i naša BIA, kao i pripadnici MUP-a, u svim prethodnim slučajevima izvršavali su svoje obaveze u skladu sa zakonom'', dodao je.''To je naša moralna obaveza, učinili smo to zbog građana Srbije, zbog žrtava u drugim narodima, zbog pomirenja, zbog uspostavljanja kredibiliteta, ne samo srpskog društva, već svih društava na prostoru jugoistočne Europe i zapadnog Balkana'', rekao je Boris Tadić.

Srbijanski predsjednik Tadić potvrdio da je na Fruškoj Gori uhićen Goran Hadžić
Srbijanski predsjednik Tadić potvrdio da je na Fruškoj Gori uhićen Goran Hadžić

Haaški Tribunal optužio je Gorana Hadžića 2004. godine u 14 točaka optužnice za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene ubojstvima stotina i progonom tisuća Hrvata s okupiranih područja Hrvatske tijekom Domovinskog rata, te za niz drugih zločina.

Predsjednik Josipović: Srbija konačno potpuno surađuje

Predsjednik Ivo Josipović je, komentirajući uhićenje Gorana Hadžića, rekao da je, bez obzira na to što sasvim sigurno možemo reći da se s uhićenjem kasni, pravda spora, ali dostižna, te da je dobro da se konačno vlada u Srbiji odlučila za punu suradnju s Haaškim sudom.

Na novinarski upit kako komentira to što su i Hadžić i Mladić uhićeni u Srbiji, predsjednik Josipović je rekao kako to pokazuje da su se ondje skrivali. "Znamo da u mnogim zemljama nije uvijek bilo volje za suradnju s Haaškim sudom", rekao je i dodao kako je dobro da se "konačno i vlada u Srbiji odlučila za punu suradnju". "To je dobro i sa stajališta pravde za naše međususjedske odnose, a prije svega za samu Srbiju".

Haški Tribunala pozdravlja Hadžićevo uhićenje

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz pozdravio je uhićenje posljednjeg haaškog bjegunca Gorana Hadžića, optuženog za zločine u Hrvatskoj, poručivši da Haaški sud sada može dovršiti svoj posao i istaknuvši važnost kaznenog progona ratnih zločina pred nacionalnim sudovima. "S Hadžićevim uhićenjem umiruje nas saznanje da Sud sada može dovršiti svoj posao. No, za osiguranje pune odgovornosti za zločine počinjene tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji moramo udvostručiti svoju predanost potpori nacionalnim tužiteljstvima", navodi se u njegovoj izjavi koju je objavio haški Tribunal.

"Hadžićev dolazak u Haag nešto je što su žrtve zločina dugo čekale", ističe Serge Brammertz i dodaje da je to i važan korak u povijesti Tribunala jer se 18 godina nakon njegova stvaranja sada može reći da nijedna optužena osoba nije uspjela izbjeći kazneni progon.

Brammertz dodaje i da dogovori oko Hadžićeva izručenja traju i da se njegovo prebacivanje u Haag očekuje unutar nekoliko dana.

Brammertz je odao i priznanje Beogradu na uhićenju Hadžića. Podsjećajući na nedavno uhićenje Karadžića, Brammertz poručuje da je Srbija sada pružila "vidljive dokaze" suradnje sa Sudom.

XS
SM
MD
LG