Linkovi

Tužilac iznio dokaze protiv Damira Hadžića, branilac negirao njegovu umiješanost


Damir Hadžić

Zbog bojazni da bi uništio ili sakrio dokaze, te utjecao na svjedoke, Tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražilo je određivanje pritvora za Damira Hadžića, nekadašnjeg načelnika i ministra. Odbrana je stava da se radi o paušalnom prijedlogu i traži njegovo puštanje na slobodu. O tome će naknadno odlučiti Kantonalni sud u Sarajevu.

Na ročištu za određivanje pritvora, tužilac Senad Osmić je rekao da je istraga protiv Hadžića otvorena 28. novembra, odnosno dva dana prije nego će uslijediti njegovo hapšenje. On je uhapšen u sklopu predmeta u okviru kojeg je ranije priveden Esed Radeljaš zbog sumnje da je nezakonito sebi i drugima pribavio milion konvertbilnih maraka (KM).

Zajedno sa Radeljašem, uhapšeni su Nedžad Kapetanović, Jusuf Čaušević i Jasmina Horo. Kapetanović je nekadašnji pravobranilac u sarajevskoj Općini Novi Grad, Horo, nekadašnja pomoćnica načelnika u toj općini, a Čaušević šef Odsjeka za imovinsko pravne poslove u toj općini.

Tužilački dokazi

Prema istrazi, Radeljašu je, suprotno zakonskim propisima, 2006. godine dodijeljeno općinsko zemljište u sarajevskom naselju Nedžarići u iznosu od oko 51.000 KM. Četiri godine poslije, zemljište mu je oduzeto, jer nije ispoštovao obaveze i u dogovorenom roku izgradio objekat. Nakon toga, zatražio je odštetu, te mu je isplaćeno milion KM.

Ostali osumnjičeni, tvrde iz Tužilaštva, omogućili su to Radeljašu, koji je u to vrijeme bio vijećnik.

U nastojanju da uvjeri sudiju Kantonalnog suda u Sarajevu, tužilac je objasnio koji dokazi pokazuju osnovanu sumnju da je Hadžić, kao načelnik Općine Novi Grad, počinio krivično djelo. Kazao je da su to iskazi drugih osumnjičenih, ali i svjedoka, kao i dokumentacija.

Prema tužiocu, osumnjičeni Radeljaš je ispričao da je sa Hadžićem dogovarao cijenu zemljišta u Nedžarićima. Oni su se, kazao je tužilac pozivajući se na iskaz Radeljaša, dogovorili da vještačenje obavi vještak Kasim Zulum, a koji je uhapšen zajedno sa Hadžićem i pušten na slobodu nakon saslušanja.

Po uputi osumnjičene Jasmine Horo, vještak Zulum je u nalaz i mišljenje naveo znatno veću cijenu, odnosno da se Radeljašu isplati 550 KM po kvadratnom metru, tvrdi tužilac. Na taj način je Radeljašu isplaćeno milion KM.

Osumnjičenu Horo je na poziciju pomoćnika načelnika, kako je rekao tužilac, postavio je Hadžić, a po uputi svog savjetnika, te su održavali komunikaciju.

Vještak Zulum je ispričao tužiocima da se u karijeri nije susreo sa tim da se općinsko zemljište daje fizičkoj ili pravnoj osobi bez javne procedure.

„Ono je dodijeljeno neposrednom pogodbom”, kazao je tužilac Osmić.

Kazao je i da se istraga proširuje na najmanje još jednu osobu, a moguće i više.

Odbrana nije dobila dokaze

Odbrana Hadžića se pobunila što ne mogu raspolagati dokazima Tužilaštva. U ovoj istrazi Tužilaštvo nije Odbrani objelodanilo sve dokaze.

Branilac Davor Martinović je obrazlagao iz kojih razloga ne postoji osnovana sumnja da je Hadžić počinio krivično djelo. Kazao je da o dodjeli općinskog zemljišta odlučuje Općinsko vijeće, a da je oduzimanje u nadležnosti općinske službe, a ne načelnika. Dodao je i da Hadžić nema veze sa sporazumom o naknadi za zemljište.

Osumnjičeni Hadžić je kazao da dvije godine nije član niti jedne političke stranke, niti obavlja bilo kakvu poziciju u državnim institucijama.

Rekao je i da se hapšenjem javlja neizvjesnot oko njegovog posla u privatnoj firmi, kao da se on i porodica dovode u nezavidnu poziciju. Kazao je da se njegova supruga liječi od karcinoma. Dodao je da se dvoumio da li to da spominje na današnjem ročištu.

Kao član Socijaldemokratske partije (SDP), pored načelničke pozicije, obavljao je i dužnost ministra prometa i komunikacija BiH. Na oktobarskim izborima 2014. godine nije osvojio mandat kandidata za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

XS
SM
MD
LG