Linkovi

G.W. Bush središnja ličnost nadolazećih izbora za Kongres?


Barack Obama: "Republikanci nemaju niti jednu novu ideju o tome kako da odgovore na izazove s kojima se suočavaju građani. Oni nemaju niti jednu ideju drugačiju od onih predsjednika Busha – niti jednu. Umjesto toga, oni igraju na kartu amnezije. To je ono čemu se oni nadaju, da ste sve zaboravili"

Kongresni izbori u Sjedinjenim Državama održavaju se u studenom. U sklopu svoje izborne strategije neki demokrati pokušavaju dovesti u vezu svoje republikanske suparnike s ekonomskom politikom predsjednika Georgea Busha. Republikanci uzvraćaju tvrdnjom da će nadolazeći izbori biti referendum o predsjedniku Baracku Obami, a ne njegovom prethodniku.

Članovi Zastupničkog doma Kongresa napustili su Washington i otišli na odmor u svoje izborne jedinice, a senatori prekidaju zasjedanje ovog vikenda. Zastupnici iz obje stranke iskušavaju izbornu strategiju da vide na kakav prijem nailazi među biračima. Predsjednik Obama je pokazao kakv će izbornu strategiju demokrati koristiti ove jeseni, u govoru u Atlanti. Rekao je da su republikanci za mandata predsjednika Georgea Busha bili odgovorni za pad ekonomije ali da sada ponovno traže birače da im ukažu povjerenje.

"Republikanci nemaju niti jednu novu ideju o tome kako da odgovore na izazove s kojima se suočavaju građani. Oni nemaju niti jednu ideju drugačiju od onih predsjednika Busha – niti jednu. Umjesto toga, oni igraju na kartu amnezije. To je ono čemu se oni nadaju, da ste sve zaboravili" - rekao je u Atlanti predsjednik Obama.

Senator John McCain iz Arizone, koji je bio suparnik predsjedniku Obami na predsjedničkim izborima 2008. godine, kaže da predsjednik Obama treba prestati kriviti bivšeg predsjednika Busha: "On može nastaviti kriviti predsjednika Busha, no građani će na izborima ipak glasovati o njegovoj administraciji, a ne onoj koja je otišla s vlasti prije više od godinu i pol."

Senator McCain kritizirao je predsjednika Obame jer je – kako tvrdi – 'sebi pripisao vojni uspjeh u Iraku'. McCain je ukazao na to da se gospodin Obama, tijekom izborne kampanje 2008., protivio strategiji tadašnjeg predsjednika Busha o slanju pojačanja u Irak. Senator McCain je rekao da je predsjednik Obama 'uskogrudan' jer nije u stanju odati priznanje predsjedniku Bushu zbog uspjeha u Iraku.

U nedavnom govoru predsjednik Obama potvrdio je da Sjedinjene Države povlače sve svoje borbene snage iz Iraka do kraja ovog mjeseca. Analitičar Larry Sabato sa Sveučilišta Virginije izjavio je da su demokratski kandidati tek počeli koristiti podsjećati birača na prethodnu, republikansku administraciju. Sabato vjeruje da će toga biti više kako se izbori budu približavali: "Demokrati vjeruju da ostvariti znatno bolji rezultat ukoliko podsjete građane da ovi izbori nisu samo referendum o predsjedniku Obami već i izbor između Obame i Bushovih republikanaca."

Larry Sabato kaže da se taktika napadanja nepopularnog predsjednika iz druge političke stranke često primjenjivala u američkoj povijesti: "Predsjednici Franklin Roosevelt i Harry Truman desetljećima su spominjali svog prethodnika, Herberta Hoovera. Republikanci su pak desetljećima spominjali Jimmya Cartera. Sigurno je da nepopularni predsjednik poput Georgea Busha može biti korišten kao adut u nekoliko izbornih ciklusa."

Analitičari kažu da će demokrati vjerojatno izgubiti mandate na izborima u studenome što se tradicionalno događa stranci koja 'drži' Bijelu kuću. Pored toga nezaposlenost je oko deset posto, a ekonomija se još uvijek sporo oporavlja. S anketama koje ukazuju na pad popularnosti predsjednika Obame, republikanski kandidati se nadaju da mogu povezati svoje demokratske suparnike s predsjednikom Obamom.

XS
SM
MD
LG