Linkovi

U Gvineji potvrđen opasni Marburg virus


Mikrografija prikazuje brojne vlaknaste Marburgove virione.
Mikrografija prikazuje brojne vlaknaste Marburgove virione.

Vlasti u zapadnoj Africi potvrdile su prvi poznati slučaj virusa Marburg u regiji nakon što je najmanje jedna osoba u Gvineji umrla od hemoragijske groznice, priopštila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Zdravstveni dužnosnici rekli su da pokušavaju pronaći sve koji su mogli doći u kontakt s pacijentom, koji je zatražio ljekarsku pomoć u Gueckedouu, prenosi AP.

Slučaj je prijavljen u istom dijelu Gvineje gdje je počela epidemija ebole 2014.-2016. koja je u konačnici ubila najmanje 11.325 ljudi. Mnogo manja epidemija ebole početkom ove godine također je pogodila isto područje u blizini granica Gvineje sa Sijera Leoneom i Liberijom, pri čemu je bilo 12 mrtvih.

Virus Marburg pripada istoj porodici Filoviridae kao i ebola, a ranije su izbijanja izbijala drugdje po Africi u Angoli, Kongu, Keniji, Južnoj Africi i Ugandi.

Marburg virusna bolest je vrlo virulentna bolest koja uzrokuje hemoragijsku groznicu, praćenu krvarenjima iz tjelesih otvora, slično eboli, a omjer smrtnosti iznosi i do 88%, ali iz SZO kažu je da se brojke razlikuje ovisno o soju i načinu na koji su slučajevi upravljani. Marburg je kvalificiran kao patogen iz rizične grupe 4 i rad s ovim virusom zahtijeva postojanje biosigurnosnih laboratorija najvišeg nivoa.

Dvije epidemije koje su se istovremeno dogodile u Marburgu i Frankfurtu u Njemačkoj, te u Beogradu, u Srbiji, 1967. dovele su do početnog prepoznavanja bolesti, a sam virus je i dobio ime prema mjestu gdje su prvi put izbili slučajevi.

Laboratorijski radnici su tada bili izloženi tkivu zaraženih majmuna grivet (afrički zeleni majmun, Chlorocebus aethiops) u Behringwerkeu, velikom industrijskom pogonu u Marburgu koji je tada bio dio Hoechsta, a kasnije dio CSL Behringa. Tokom izbijanja bolesti zarazila se trideset i jedna osoba, a sedam ih je umrlo. I u Njemačkoj i u Jugoslaviji izbijanje ove bolesti je bilo vrlo brzo suzbijeno zahvaljujući pravodobnoj i oštroj reakciji i izolaciji slučajeva.

Epidemije virusa Marburg počinju kada zaražena životinja, poput majmuna ili slijepog miša, prenese virus na čovjeka. Virus se zatim širi s čovjeka na čovjeka kontaktom s tjelesnim tekućinama zaražene osobe.

Novi zapadnoafrički slučaj potvrdili su laboratorija u Gvineji i Institut Pasteur u obližnjem Senegalu, prema SZO.

"Potencijal širenja virusa Marburg nadaleko znači da ga moramo zaustaviti", rekao je dr. Matshidiso Moeti, regionalni direktor SZO za Afriku. "Radimo sa zdravstvenim tijelima na provedbi brzog odgovora koji se nadovezuje na prošlo iskustvo i stručnost Gvineje u suzbijanju ebole, koja se prenosi na sličan način."

Simptomi uključuju visoku temperaturu i bolove u mišićima, a neki pacijenti kasnije krvare kroz tjelesne otvore poput očiju i ušiju. Ne postoji odobreni lijek ili vakcina protiv ove infekcije, ali rehidracija i druga pomoćna njega mogu poboljšati šanse pacijenta za preživljavanje.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG