Linkovi

Guvernerka Oregona potpisala zakon koji ponovo kriminalizuje posjedovanje droge


Guvernerka Oregona, Tina Kotek, fotografisana 13. februara 2024. (AP/Jenny Kane)
Guvernerka Oregona, Tina Kotek, fotografisana 13. februara 2024. (AP/Jenny Kane)

Guvernerka Oregona, demokrata Tina Kotek, potpisala je u ponedjeljak zakon o ponovnoj kriminalizaciji posjedovanja malih količina droge, čime je okončan prvi američki eksperiment sa dekriminalizacijom, koji se suočio sa nizom poteškoća u implementaciji.

Novi zakon poništava „Mjeru 110” koju su glasači odobrili 2020. godine i donosi promjenu po kojoj je takozvano posjedovanje droge za ličnu upotrebu pretvoreno u prekršaj kažnjiv sa do šest mjeseci zatvora.

Do sada, „Mjera 110” je utvrđivala načine da se liječenje ponudi kao alternativa krivičnim kaznama, ohrabrujući agencije za sprovođenje zakona da kreiraju programe odstupanja koji bi preusmjerili ljude na usluge ovisnosti i mentalnog zdravlja umjesto na sistem krivičnog pravosuđa.

Kotek je u pratećem pismu navela da će uspjeh zakona ovisiti o „dubokoj koordinaciji” između sudova, policije, tužilaca, branilaca i lokalnih pružalaca usluga mentalnog zdravlja, opisujući ih kao „neophodne partnere za postizanje vizije ovog zakona”.

„Mjera 110”, koju su glasači odobrili sa podrškom od 58 posto, učinila je da posjedovanje nedozvoljenih droga za ličnu upotrebu, kao što su heroin, kokain i metamfetamin, bude kažnjivo opomenom i maksimalnom novčanom kaznom od 100 dolara.

Pristalice mjere su navodile da je liječenje efikasnije od zatvora u pomaganju ljudima da prevladaju ovisnost i da višedecenijski pristup hapšenja ljudi zbog posjedovanja i upotrebe droge nije uspio.

Zakon je stotine miliona dolara državnog poreza na kanabis usmjerio na usluge ovisnosti. Ali novac je do pružalaca usluga dolazio sporo, a zdravstvene vlasti, koje su se već borile sa pandemijom Covida 19, mučile su se da uspostave novi sistem liječenja, otkrili su državni revizori. Istovremeno, kriza sa fentanilom dovela je do porasta broja smrtonosnih predoziranja.

Ti pritisci naveli su demokrate iz Oregona da promijene svoj stav o politici dekriminalizacije posljednjih mjeseci.

Neki od onih koji su u prošlosti podržavali „Mjeru 110” glasali su za novi zakon, a drugi demokratski zastupnici usprotivili su se promjeni, zabrinuti da će dovesti do više hapšenja i pogoršanja društvenih nejednakosti.

Skupština Oregona, pod kontrolom demokrata, usvojila je zakon prošlog mjeseca.

Lideri republikanaca u toj saveznoj državi dugo su pokušavali da revidiraju „Mjeru 110”. Nakon što je Kotek potpisala zakon, vođa republikanske manjine u Predstavničkom domu Oregona, Jeff Helfrich, rekao je da zakon ilustruje kako su republikanci „bili ujedinjeni i prisilili demokrate” da vrate krivične kazne.

Zakon na snagu stupa 1. septembra.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG