Linkovi

Guverneri SAD povlače Nacionalnu gardu zbog odvajanja djece od roditelja


Arhiva - Pripadnici nacionalne garde nadziru rijeku Rio Grande na granici u Romi, Texas, 10. aprila 2018.
Arhiva - Pripadnici nacionalne garde nadziru rijeku Rio Grande na granici u Romi, Texas, 10. aprila 2018.

Guverneri više američkih država na istočnoj obali objavili su da neće raspoređivati resurse Nacionalne garde u blizini granice SAD i Meksika, što je značajno simboličko, ali i politički važno odbijanje imigracione politike "nulta tolerancija" Trumpove administracije, koja je rezultirala odvajanjem djece migranata od njihovih porodica.

Guverner Marylanda Larry Hogan, republikanac, objavio je u utorak ujutro na svom Twitter nalogu da je naredio četvorici članova posade da odmah vrate helikopter u Novom Meksiku.

Guverner Marylanda Larry Hogan
Guverner Marylanda Larry Hogan

"Dok ova politika razdvajanja djece od porodica ne bude ukinuta, Maryland neće rasporediti ni jedan resurs Nacionalne garde na granici", napisao je Hogan.

Guverner Massachusettsa Charlie Baker, koji je kao i Hogan republikanski guverner konzervativne države, u ponedjeljak je opozvao odluku da pošalje helikopter Nacionalne garde na granicu, nazivajući politiku Trumpove adminsitracije "surovom i nehumanom".

Sa demokratske strane, guvereni u Connecticutu, Delawareu, New Jerseyu, Pennsylvaniji, Rhode Islandu, New Yorku i Virginiji - svi su najavili svoje odbijanje da pošalju resurse Nacionalne garde kako bi pomagali u slučajevima u vezi sa imigracijom.

Resursi o kojima je riječ iz svake države relativno su mali, pa akcija guvernera vjerovatno neće imati veliki praktični uticaj. Ali, ona je snažan politički gest, kaže Mileah Kromer, direktorica Sarah T. Hughe Centra za politiku na terenu pri Goucher koledžu u Towsonu, Maryland.

"Mislim da trenutak kada imate veliki procenat u zemlji koji dovodi u pitanje vodstvo Trumpove administracije, svakako je momenat za guvernere širom zemlje da pokažu liderstvo, posebno u vreme ovakvih podjela", rekla je ona

Prosilno odvajanje djece migranata od roditelja rasplamsalo je kriticizam širom političkog spektra i izazvalo proteste širom zemlje protiv imigracione politike Donalda Trumpa.

"Otkako smo osnovani, čak i od prije toga, naša nacija bila je svjetionik za porodice koje traže slobodu i čeznu za boljim životom", rekao je u utorak guverner New Jerseyja, demokrata Phil Murphy, nakon što je potpisao ukaz koji zabranjuje korištenje državnih resursa. "Predsjednik Trump izokrenuo je ovo obećanje naglavačke udvostručujući svoju nehumanu i surovu politiku razdvajanja porodica".

Phil Murphy, guverner New Jerseya
Phil Murphy, guverner New Jerseya

U New Yorku, guverner Andrew Cuomo ponovio je odluku koju je prvi donio ranije ove godine da ne šalje resurse Garde na granicu, kako bi asistirali u dužnostima u vezi sa imigracijom. On je takođe pozavao na federalnu istragu politike povezane sa razdvajanjem djece od porodica.

Guverner Delawarea John Carney, demokrata, rekao je da je odbio zahtjev koji je primio u utorak da pošalje trupe Nacionalne garde na jugozapadnu granicu, dok su demokratski guverneri Virginije i Sjeverne Karoline rekle da će opozvati pripadnike Garde i opremu koju su već poslali na granicu.

"Ukoliko predsjednik Trump opozove sadašnju nehumanu politiku razdvajanja djece od roditelja, Delaware će prvi priskočiti da pomaže našim sestrinskim državama u obezbjeđivanju granice", rekao je Carney u izjavi.

Djeca imigranata, smještena u šatore, vide se kako hodaju u kolini u ustanovi u blizini granice Meksika, 19. juna 2018.
Djeca imigranata, smještena u šatore, vide se kako hodaju u kolini u ustanovi u blizini granice Meksika, 19. juna 2018.

Guverneri nisu jedini koji traže akciju: gradonačelnici širom SAD najavili su da planiraju da otputuju na granicu u Texasu u četvrtak kako bi protestovali protiv politike "nulte tolerancije". Gradonačelnici će se okupiti u blizini tačke ulaska gdje su maloljetnici migranti počeli da pristižu u skloništa nalik šatorima prošle nedjelje.

Američka konferencija gradonačelnika prošle nedjelje jednoglasno je usvojila rezoluciju u kojoj se protivi razdvajanju djece od roditelja na granici.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG