Linkovi

Guverner Virginije izazvao kontroverzu svojim naputkom o američkom građanskom ratu


Kad je guverner Virginije, republikanac Bob McDonnell, proglasio travanj "Mjesecom povijesti američke Konfederacije," ponovno je otvorio duboke rane iz prošlosti

Povijesne interpretacije ratova često izazivaju kontroverzu. Najnoviji slučaj je američka savezna država Virginija.

U američkom građanskom ratu na strani Juga poginulo je više od 20 tisuća vojnika Virginije. Kako kažu u udruzi Sinovi konfederacijskih veterana, 'mi ne zaboravljamo naše pretke koji su žrtvovali svoje živote.'

Međutim, kad je guverner Virginije, republikanac Bob McDonnell, proglasio travanj "Mjesecom povijesti američke Konfederacije," to je ponovno otvorilo duboke rane iz prošlosti. McDonnell je u svojoj proklamaciji napisao da se radilo o "četverogodišnjem ratu između država za neovisnost" i niti jednom riječju nije spomenuo borbu za oslobađanje robova, koja je bila glavni uzrok američkom građanskom ratu. Takvoj proklamaciji snažno se usprotivio bivši guverner Virginije, Douglas Wilder:

"Nije se radilo o sukobu između država već o građanskom ratu, a ropstvo je bilo središnje pitanje. Ne znam niti jedno kredibilno povijesno viđenje koje se ne bi složilo s tim."

McDonnell je stao u obranu svoje proklamacije, kazavši da namjerno nije spominjao ropstvo jer se htio usmjeriti na veterane Konfederacije:

"Nisam se na to osvrnuo jer sam pokušao zadržati fokus na ratnom aspektu."

Međutim, nakon izbijanja kontroverze, guverner Virginije promijenio je mišljenje rekavši da je pogriješio i ispričao se. Tekst proklamacije dopunio je ustvrdivši: "Važno je da svi građani Virginije uvide da je institucija ropstva dovela do rata te da se radilo o zloj i nehumanoj praksi."

MCDonnell SOT:

„Nisam se na to osvrnuo jer sam pokušao zadržati fokus na ratnom aspektu“.

Međutim, nakon izbijanja kontroverze guverner Virginije promijenio je mišljenje rekavši da je pogriješio i ispričao se. Tekst proklamacije dopunio je ustvrdivši „Važno je da svi građani Virginije uvide da je institucija ropstva dovela do rata te da se radilo o zloj i nehumanoj praksi“.
XS
SM
MD
LG