Linkovi

Guverner Teksasa, protivnik nošenja maski, zaražen koronavirusom


Guverner Teksasa Greg Abot
Guverner Teksasa Greg Abot

Guverner Teksasa, republikanac Greg Abot, pozitivan je na COVID19, dobro se osjeća i nema simptome, saopštila je njegova kancelarija. On je izolovan u svojoj rezidenciji i prima tretman antitijelima, a njegova supruga Seslija je negativna.

Abot je vakcinisan u decembru, ali konstantno odbija da ponovo uvede obavezno nošenje maske u dijelovima Teksasa gdje je veliki broj zaraženih delta varijantom.

Prema računici AP-a, Abot je 11. guverner neke savezne države zaražen koronavirusom.

Guverner Teksasa, koji rijetko nosi masku u javnosti, nije je nosio ni neposredno prije nego što je pozitivno testiran - na skupu u zatvorenom prostoru u Dalasu, gdje je bilo mnogo ljudi.

63- godišnji guverner ide na reizbor 2022. i aktivan je u kampanji.

Često je odbijao pozive da ponovo uvede restrikcije, uključujući i obavezno nošenje maske, iako broj novozaraženih u Teksasu raste, a mjesta u bolnicama je sve manje. Više od 12.000 ljudi je hospitalizovano, što je najveći broj od januara.

Abot je, međutim, tvrdio da je "sve na ličnoj odgovornosti".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG